PRÁCE 🧰

Rekordy promile hladiny alkoholu v krvi

7. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testery pro řidiče

Do dějin, nebo spíše do plátků zpravodajských médií, se často zapisují i rekordy ze soudku ne zrovna veselého - tedy z naměřených hodnot promile alkoholu v krvi. Naštěstí nejde vždy o motoristy, protože takového řidiče byste na silnicích opravdu potkat nechtěli.

Rekordy promile hladiny alkoholu v krvi

Stále ještě existují lidé, kteří pijí tzv. jako duha a bez rozmyslu, nicméně může se jednat i o alkoholiky. Takoví se pak nebojí dát za večer několik piv a do toho ještě panáky. Míra alkoholu se tak může rapidně vyšplhat do takové výše, kdy rozumný člověk nechápe, jak tak opilá bytost může vůbec stát na nohou. Přitom smrtelná dávka alkoholu v krvi u průměrné ženy jsou 4 promile a u muže o promile víc, a přesto existují případy, kteří se hravě přes tuto hranici dostanou a bez větších následků.

Medializovaný rekord osmi promile

Případ pana Čurdy se stal mediálně známý. S hodnotou 8 promile alkoholu v krvi usedl za volant, naštěstí při svém nebezpečném pokusu o řízení nikoho nezranil. Při své nehodě poškodil pouze elektrický sloup a sjel do příkopu. Jak to ale doopravdy bylo s údajnými 8 promile není moc jasné, neboť jeden lékař uvedl, že kdyby člověk měl tolik alkoholu v krvi, musel by být zákonitě v těžkém bezvědomí s akutní otravou z alkoholu, tedy těžko by mohl usednout za volant. Podle oficiálních záznamů mu při dechové zkoušce byla údajně naměřena rekordní téměř 8 promilová hodnota alkoholu a to právě policejním Drägerem, nicméně z krevního testu se o něco později ukázala hodnota pouze 1 promile.

Opilý houbař s osmi promile

Jít střízlivý na houby už asi není v módě, což potvrzuje případ houbaře, který měl mít údajně v krvi přes 8 promile. Na nic by se možná nepřišlo, kdyby si v lese nezlomil nohu a nebyl převezen do nemocnice. Jeho zlomenina měla být akutně operována, jenže ošetřujícímu lékaři se moc nepozdával celkový stav houbaře, a tak se jej zeptal zda-li požil alkohol. Houbař přiznal jedno a půl piva, ale jaké bylo překvapení všech, když na krevních testech (kvůli předoperačnímu vyšetření) se ukázala hodnota 8,83 promile etanolu v krvi. Po pěti hodinách od prvního měření měl muž v krvi stále přes 5 promile. Houbař tak musel na plánovanou operaci čekat 24 hodin, než zcela vystřízlivěl.

Rekord promile v krvi z minulého roku

Naše vyprávění zakončíme řidičem, kterého zcela náhodou zastavila hlídka dopravní policie, když si všimla, že se muž na silnici chová podezřele. Prozradilo ho kličkování na silnici a navíc s prázdným kolem. Ani to řidiči nezabránilo, aby se vydal na projížďku městem. Řidiče tak policie zastavila, ten dobrovolně podstoupil dechovou zkoušku a šokovaní policisté okamžitě zavolali záchranku. Naměřená hodnota totiž byla 6 promile, což se pokládá automaticky za zdraví nebezpečné. Muže tak po vystřízlivění čekalo nepříjemné soudní řízení.

I ženy mají svou rekordmanku

A aby toho nebylo málo a nebyli tu zmíněni jen muži, tak i Češky se nebojí dát si pořádně do nosu. Případ se stal v roce 2012. Okolnosti, které předcházeli tomu, kde žena pila nebo co prováděla, nejsou známé. Jediné, co médii proběhlo byla informace, že ženu odvezla sanitka do Nemocnice na Bulovce. Neznámá žena byla už po příjezdu v bezvědomí, a tak ji lékaři provedli odběr z krve, který ukázal na měřenou hodnotu 7 promile. Naštěstí vše dobře dopadlo a žena se z toho dostala bez větších problémů.

Zdroj info: wikipedie, iDnes, Brněnská Drbna.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články