PRÁCE 🧰

Povolená hladina alkoholu za volantem

28. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Blíží se doba večírků, rozluček se starým rokem a také vánočního popíjení. Jenže v takových případech by řidiči měli dávat pozor na alkohol. Pokud usednou za volant opilí, čeká je většinou trest.

Povolená hladina alkoholu za volantem

Policisté nemohou být všude a kontrolovat řidiče. A tak by zodpovědnost za volantem měl převzít především řidič. Pokud se napije, neměl by hned usedat za volant. Čím víc alkoholu v krvi je, tím víc se vůz pro řidiče stává neovladatelným. Míra alkoholu také některým dodává na sebevědomí a často se před okolím rádi předvádějí. Bohužel na to ale ve většině případů doplatí ostatní, nevinní lidé.

Podle statistik Policie ČR více jak 40 % nehod zaviněných opilými motoristy končí vážným zraněním nebo smrtí. Většinou se obětí stává právě spolujezdec, zatímco nad řidičem stojí anděl strážný. Po vystřízlivění se ale takovému člověku kompletně změní život. Někdo svých činů lituje a není schopen se vrátit do normálního života, jiným je to jedno. V každém případě byste měli dělat vše pro to, aby se žádná z těch situacích nestala. Lidský život je opravdu křehký.

Alkohol metla lidstva? Na silnici určitě ne

Každý to jistě někdy zažil, ale opakování je matka moudrosti. Zábava na večírku frčí a vám to už trochu stoupá do hlavy. Reakce se zpomalují a pohyby bývají často i nekoordinované. Přirozené zábrany jsou tytam. A teď si představte, že takový řidič usedne do auta a vyrazí. U motoristů se také probouzí výrazná agrese a pocit nepřemožitelnosti. A přesně tak se chová i při své jízdě, nehledě na to, že má zpomalené reakce a nevnímá své okolí. Samozřejmě se zúží zorné pole - říká se tomu tunelové vidění.

A jak takového řidiče na silnici poznáte? Často si nedrží odstup od ostatních aut, má stažené okénko a to i v zimě - může se z něj vyklánět a nadávat ostatním. Dále se nedrží svého pruhu, ale spíše u středové čáry. Nedává znamení o změně jízdy, po silnici kličkuje a nebo jede příliš rychle. Nebezpečně předjíždí jiná auta - ano to bohužel dělají i lidé, kteří se alkoholu ani nedotkli.

Jak je to v Česku?

Česká republika patří mezi země, kde je nulová tolerance. To znamená, že nesmíte usednout za volant ani po jednom malém pivu. Samozřejmě existuje odchylka, ke které se při dechové zkoušce přihlíží, v takovém případě se jedná o hodnotu 0,24 promile (maximální fyziologická hodnota v krvi člověka). Pokud je podobná hodnota naměřena, policista vám dá za chvíli dýchnout znovu - naměřená hladina by měla být nižší nebo stejná, rozhodně ale ne vyšší.

Jestliže ale bude hodnota vyšší než 0,24 promile je to už problém. Takový motorista se dopouští přestupku. Stejně tak je-li hodnota vyšší než jedno promile, v tomto případě se ale jedná už o trestný čin. Navíc pokud motorista způsobí dopravní nehodu, může se mu to dost prodražit. Pojišťovna sice vyplatí odškodné, ale následně jej může vymáhat po viníkovi, který řídil pod vlivem alkoholu. Pokud takový řidič má sjednané havarijní pojištění, může se klidně stát, že pojišťovna nebude svůj závazek plnit, právě kvůli zmíněnému alkoholu.

Pozor si také dávejte na odmítnutí dechové zkoušky, protože se tím automaticky dopouštíte přestupku. Což znamená sedm trestných bodů, pokutu a ještě zákaz řízení. Ten, kdo nemá co skrývat, nemá potřebu něco odmítat, nebo?

Pokud se necítíte, nevyjíždějte

Kdo není zvyklý pít, možná neví, kde má hranice. Občas se to může stát i těm, kteří pijí jako Dáni. Nicméně jedno je jasné, jestliže se druhý den necítíte, neměli byste vůbec sedat za volant. V krvi vám totiž může zůstat zbytkový alkohol a navíc, ten se z každého těla i pohlaví vyplavuje jinak. Pro zjištění, jak na tom aktuálně jste, vám možná poslouží dobrý alkohol tester. Jakmile ukáže jakoukoli hodnotu nad nulu, je jasné, že vy za volant opravdu ještě nepáchnete.

Stejně tak apelujeme na každého, aby nikdy nesedal do auta s opilým řidičem!

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články