PRÁCE 🧰

Drogy za volantem - kdy se jedná o přestupek a kdy je to trestný čin?

4. 2. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Drogy za volantem Testery pro řidiče

Užívání omamných látek je za volantem zakázáno – to samé i před samotnou jízdou. Jak dlouho bude test na drogy pozitivní a jaké tresty hrozí v případě, že vás policie chytí s pozitivním testem na omamné látky?

Drogy za volantem - kdy se jedná o přestupek a kdy je to trestný čin?

Za odmítnutí testu na drogy se uděluje do konta řidiči hned 7 bodů – což výrazně zvyšuje šanci na vybodování. Případ se předává ihned do správního řízení a pokuta je zde od 25 000 až do 50 000 korun. Spolu s tím dostane řidič také zákaz řízení na jeden až dva roky. Po uplynutí poloviny trestu se lze odvolat a je možné získat řidičský průkaz zpět.

K orientační zkoušce na jinou návykovou látku, než alkohol může podle zákonu §5 odst. 1, písm. g zákona č. 361/2000 Sb., tzv. silniční zákon – příslušník státní policie, Vojenské policie, strážník obecní policie nebo ošetřující lékař. Před provedením zkoušky musí příslušník řidiče poučit o právních následcích zkoušky, možnosti odmítnutí tohoto způsobu měření – a jít rovnou na krevní testy a o právních následcích při odmítnutí orientační nebo krevní zkoušky.

Od roku 2020 jsou stanoveny limity, které rozdělují hladinu drog v krvi na přestupek a trestný čin. Dříve se považovalo za trestné jakékoliv množství omamných látek v krvi.

Limitní hodnoty návykových látek v krvi
Nechráněný český název omamné látky Limitní hodnota návykové látky v krevním vzorku (ng/ml)
3,4-Methylendioxyamfetamin (MDA)150
Amfetamin150
Benzoylekgonin25
Extáze (MDMA)150
Kokain75
Konopí (9-THC)10
Methamfetamin (pervitin)150
Morfin200

Pokud se řidič nachází pod přestupkovou hladinou, dostane 7 bodů, pokutu ve správním řízení od 2 500 do 20 000 korun a zákaz řízení 6–12 měsíců. Pokud se řidič dostane nad stanovený limit, jedná se o trestný čin, za který zaplatí pokutu do výše až 50 000 korun, 7 bodů do konta a zákaz řízení na rok až 10 let. Po uplynutí zákazu řízení, který trval déle než 12 měsíců je nutné absolvovat zkoušky v autoškole (ne cvičné jízdy – pouze jízdu a test). Pro absolvování autoškoly je potřeba vyšetření zdravotní způsobilosti a psychologické vyšetření, které je nutné v případě, že byl udělen zákaz řízení na 6 a více měsíců. Psychotesty se cenově pohybují od 2 500 do 3 500 korun.

Na testování se nejčastěji používají indikační papírky DrugWipe (řada 5S), u které lze zjistit, zda řidič požil či nepožil omamné látky. Jedná se o test ze slin nebo z potu (z čela). Test by policista neměl nikam odnášet ani s ním manipulovat. Celé testování je vhodné si natáčet, aby v případě nejasností bylo možné předložit jasné důkazy.

Za jak dlouho přestanou být testy pozitivní?

Po užití drogy ubíhá doba, po kterou je organismus pod „vlivem“ a tudíž není vhodné řídit. Tato doba se u každé omamné látky a člověka může lišit. Závisí na váze osoby, zdravotním stavu, na množství a čistotě látky, pravidelnosti užívání nebo často i na způsobu užívání.  Nyní se podíváme na pár nejběžnějších drog a jejich dobu, po kterou mohou ukazovat pozitivní výsledek testu.

Metamfetamin

Metamfetamin, pervitin nebo tzv. matro je pouliční drogou, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Požadovaným účinkem je extrémní euforie a zvýšená sebedůvěra. Častějším užíváním vzniká tolerance, která vede k potřebě navyšovat dávku. Při nedodání látky se dostavuje deprese, psychóza a citová labilita. Pervitin je velmi návykovou látkou. Metamfetamin v moči je zjistitelný cca 3 až 7 dnů, ve slinách až 72 hodin, v krvi 1–3 dny a ve vlasech až 90 dní.

Marihuana

Tetrahydrokanabinol (THC) se získává usušením samičích rostlin konopí. V moči se THC dá zjistit až 30 dní po užití. Z krve lze u pravidelného konzumenta zjistit THC i po týdnu od užití. U občasného lze z krve odbourat drogu do tří dnů. Po jednorázovém zážitku vymizí THC do 24 hodin.

Kokain

Kokain, nebo také koks, či sníh je droga, která nabuzuje silnou euforii, pocit vzrušení, radosti a dodává sebejistotu, družnost a iniciativu. U opiátů (například morfin nebo heroin) se jedná o jednu z nejnávykovějších látek. Vzniká na něm silná psychická závislost a často se „míchá“ (název crack) se sodou, vápnem nebo práškem do pečiva. V moči kokain vydrží 3-4 dny, ve vlasech až 90 dní a v krvi je dohledatelný 1-2 dny.

Extáze

3,4-methylendioxymethamfetamin, neboli MDMA je droga podávaná nejčastěji ve formě tabletky, má silné stimulační účinky, mírné psychedelické a při užití se dostavuje pocit laskavosti, empatie a družnosti. Často je MDMA přezdíváno jako droga lásky, koláč, koule a často jsou na tabletkách ražené obrázky) například jahoda, znak Mitsubishi, smajlík, motýl, holubice nebo diamant. V moči je MDMA dohledatelné 3-4 dny od užití, ve vlasech až 90 dní a v krvi 1-2 dny.

Zdroj info: Dopravní právo, Lékárna, Benu, U psychiatra, Wikiskripta.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články