PRÁCE 🧰

Psychotesty pro řidiče: jak vypadají a jak je zvládnout?

7. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Povinnost úspěšně projít psychologickými testy platí pouze pro určité skupiny řidičů. Jedná se hlavně o řidiče autobusů nebo velkých nákladních vozů. Pokud máte řidičák pouze na osobní vůz, můžete se s testováním setkat pouze v případě, že se vybodujete a budete chtít získat řidičské oprávnění zpět.

Psychotesty pro řidiče

Články na téma psychotesty řidičů:

  1. Psychotesty pro řidiče - právě čtete
  2. Jak probíhá psychotest policie

Kdo a kdy musí absolvovat psychotesty pro řidiče

Psychotesty jsou povinné pro všechny držitele řidičských oprávnění C, C+E, C1+E, D, D+E, D1 a D1+E. Psychotesty jsou tedy spojeny s absolvováním autoškoly. Nejčastěji se jedná o řidiče autobusů a nákladních vozů s hmotností přesahující 7,5 tuny. Dále by jimi měli projít i strojvedoucí, piloti, řidiči záchranek, řidiči tramvají nebo hasiči.

Zmiňované osoby by měly absolvovat testy před zahájením činnosti a následně před 50 narozeninami a pak každých pět let.

Povinnost absolvovat psychotest se vztahuje i na řidiče, kteří se vybodovali. Ti se musí zúčastnit a úspěšně projít psychotestem pro vrácení řidičského průkazu.

Jak testování probíhá

Každý test se skládá ze tří částí. Některé s vámi provede psycholog osobně, jiné budete procházet na papíru nebo počítači. Podle toho, jak si povedete, dá psycholog doporučení nebo nedoporučení vašemu obvodnímu lékaři. Ten pak vydá konečné rozhodnutí.

  • Dotazník nebo rozhovor s psychologem

Můžete projít buď dotazníkem s následným rozhovorem, nebo vás bude čekat jen rozhovor. Obě varianty se ale budou točit kolem podobných témat. Můžete čekat například otázky na váš vztah k řízení, váš vůz nebo i způsob trávení volného času.

  • Testy osobnosti

V této části budou zkoušeny vaše návyky, názory a povaha. Budete otestováni z hlediska odolnosti vůči stresu nebo způsobu řešení nenadálých situací.

  • Výkonnostní testy

U profesionálních řidičů je třeba otestovat i výkon. Tyto speciální zkoušky budou prověřovat vaše reflexy, pozornost, paměť nebo inteligenci. K dosažení objektivity bude ke zkoušení využit počítač.

Jak úspěšně zvládnout psychologické testy

Pro úspěšné absolvování testů byste měli do zkušební místnosti dorazit odpočatí a v psychické pohodě. Zvýšit pravděpodobnost úspěchu můžete i díky projití zkušebních testů. Zkušební psychotesty pro řidiče můžete najít i online na internetu. Získáte tak představu toho, co vás čeká.

Neměli byste zapomenout ani na formality. Přibalit byste si měli občanský průkaz, řidičský průkaz, a pokud je využíváte, tak i kompenzační pomůcky. Navíc si vezměte i částku na zaplacení testů, která se bude pohybovat mezi 1 500 a 3 000 Kč.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články