PRÁCE 🧰

Jaké jsou novinky v legislativě ohledně alkoholu za volantem

4. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Alkohol za volantem je trvalým problémem na silnicích, a tak se česká legislativa snaží držet krok s aktuálními „trendy“ a dbá na bezpečnost na cestách. Nedávné změny v právních předpisech ohledně řízení pod vlivem alkoholu mají za cíl posílit preventivní opatření a přísnější tresty. Zde se podíváme na klíčové novinky v této oblasti.

Jaké jsou novinky v legislativě ohledně alkoholu za volantem

Za období let 2020 až 2022 bylo zaznamenáno celkem 282 446 dopravních nehod, které byly vyšetřovány Policií České republiky. Z tohoto celkového počtu bylo 14 490 nehod (5,1 %) způsobeno řidiči, kteří byli pod vlivem alkoholu. Tyto dopravní nehody způsobené pod vlivem alkoholu vedly k 5 474 lehkým zraněním, 630 těžkým zraněním a co je ještě tragičtější, k úmrtí 96 osob účastnících se dopravních nehod. Tyto statistiky zveřejnila Česká kancelář pojistitelů.

Ministerstvo spravedlnosti však v září roku 2023 projednávalo změnu v podobě novely trestního zákoníku. Kdy by k soudu nemuseli řidiči, kteří pod vlivem alkoholu nezpůsobili nehodu, nikomu neublížili ani neudělali škodu na cizím majetku (neplatí pro řidiče z povolání). Zatím totiž každý, kdo nadýchal více, než 1 promile alkoholu v dechu (pomocí certifikovaného přístroje Drager, nebo krevním zjišťováním), jednalo se automaticky o trestný čin označovaný jako ohrožení pod vlivem návykové látky. Soud v tomto případě mohl řidiči uvalit podmíněný nebo nepodmíněný trest v délce až 1 roku vězení, přičemž mu bylo přiděleno 7 trestných bodů a uložena pokuta v rozmezí od 25 000 do 50 000 korun. Současně byl pachateli nařízen zákaz řízení trvající jeden až dva roky. To by se však od roku 2025 mohlo změnit.

Návrh znění § 274 ohrožení pod vlivem návykové látky:

Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku,

  • a) způsobí-li takovým činem havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek, nebo
  • b) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek,

bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

Při naměření hladiny do 1 promile (hodnota do 0,3 je to bez bodů, nad 0,3 je to za 7 bodů) se již běžně jedná o přestupek. Tento přestupek je obvykle sankcionován peněžitou pokutou v rozmezí od 2 500 do 20 000 korun a zákazem řízení trvajícím 6 až 12 měsíců (po uplynutí poloviny trestu je možné zažádat o vrácení řidičského oprávnění). A tyto hodnoty chtěli také prosadit v novele zákona, kdy za nadýchání více, než 1 promile, byste domu odešli pouze s menší peněžitou pokutou, trestnými body a „kratším“ zákazem řízení. Ve správním řízení totiž pokuty startují na cca šesti tisících a jejich strop je obvykle v hodnotách až 50 tisíc korun.

Nový bodový systém

Od nového roku 2024 se také mění bodový systém. Jízda pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek je aktuálně bodovaná 7 body (nad 0,3 ‰), nový počet bodů bude snížen na 6 (nad 0,3 ‰). Pokud budete řídit ve stavu narušujícím způsobilost: Současný počet bodů je 7, nový počet bodů bude 6. Při odmítnutí podstoupení testu na alkohol a jiné návykové látky: Aktuální počet bodů činí 7, nový počet bodů bude 6.

Dále bude také o bod (ze sedmi na šest) sníženy přestupky „vjíždění na železniční přejezd přes zákaz“, „otáčení se, couvání, jízda v protisměru na dálnici“ a „porušení zákazu předjíždění“.

Naopak o bod zvýšeny (z pěti na šest) budou přestupky „jízda na červenou, nezastavení na signál, pokyn „Stůj!“" a „překročení rychlosti o 40 km/h v obci (50 km/h mimo obec) a více“.

Za přestupek „překročení rychlosti o 20 km/h v obci (30 km/h mimo obec) a více“ místo stávajících 3 bodů dostanete nově od roku 2024 body 4.

Zdroj info: Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články