PRÁCE 🧰

ČAP zveřejnila drastické reklamy na drogy. Čeho chce docílit?

25. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Drogy za volantem Testery pro řidiče

V televizních reklamách jste od nového roku mohli zaregistrovat dvě poměrně drastické reklamy od České asociace pojišťoven. Kam tím ČAP míří?

ČAP zveřejnila drastické reklamy na drogy, které vás donutí se zamyslet

Česká asociace pojišťoven je pojišťovacím svazem, který chrání zájmy českých pojišťoven. Asociace sdružuje více než 98 % pojišťoven působících na českém trhu. Jejím cílem je podporovat vzájemnou spolupráci a koordinaci mezi pojišťovnami, prosazovat jejich zájmy u orgánů státní správy a samosprávy a poskytovat jim právní a odbornou pomoc.

Od nového roku přišli ve spolupráci s Policií České republiky se dvěma poměrně drastickými reklamními spoty.

Drogy jsou slepá ulička

První reklamní spot je natočen na téma „Drogy za volantem“. Řízení pod vlivem drog může být nebezpečné nejen pro řidiče, ale také pro spolujezdce a ostatní účastníky silničního provozu. Drogy ovlivňují vnímání, koordinaci a rozhodování, což může vést k vážným nehodám. Řidič pod vlivem drog může snadno ztratit kontrolu nad vozidlem a způsobit fatální zranění nebo smrt.

Televizní spot České asociace pojišťoven a Policie ČR s podtitulem "Tahle zkratka je slepá ulička" ukazuje, že řízení pod vlivem drog je nejen metaforická, ale i opravdová slepá ulička. Ve spotu vidíme, jak řidička, pravděpodobně pod vlivem drog, způsobí nehodu, při které srazí člověka ve „chvilce nepozornosti“. Vozem řidička způsobí nehodu, při které zemře nevinný člověk.

Tento televizní spot, který v televizi běží v normálních celodenních časech (rozhodně ne až po desáté hodině) varuje všechny řidiče, aby se řízení pod vlivem drog vyvarovali. Spot je natočen tak, aby zaujal pozornost mladých lidí, kteří jsou tímto chováním nejvíce ohroženi. Využívá rychlého tempa, dramatické hudby a šokujících záběrů. Spot je také doplněn o slogan „Tahle zkratka je slepá ulička“, jenž ještě podtrhuje nebezpečí řízení pod vlivem drog.

Stejně tak, jako léky na předpis

V televizích se však objevuje také druhé reklamní spot, který míří na starší generace, a to s tématem léků na předpis. Léky na předpis mohou být stejně nebezpečné jako drogy, pokud s nimi usednete za volant. Silnější léky, jako jsou sedativa a hypnotika, mohou způsobit ospalost, zpomalené reakce a zhoršenou koordinaci, což může vést k nehodám. Pokud užíváte léky na předpis, vždy se poraďte se svým lékařem, zda je bezpečné po jejich užití řídit. I když jsou léky na předpis legální, za volantem se stávají nelegálními. Řidič, který je pod vlivem léků na předpis, je odpovědný za jakoukoli jím způsobenou nehodu.

Před řízením si vždy přečtěte příbalový leták léků, které užíváte. Měl by obsahovat informace o tom, zda je při užívání těchto léků bezpečné řídit. Pokud si nejste jisti, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj info: Česká asociace pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube - Česká asociace pojišťoven.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Sandra, 16. 3. 2024 18:31
Nemáme televizi, díky bohu, ale viděla jsem tuhle zrůdnost u kamarádky a můj názor je, že lidí, kterých se to netýká, se to hodně dotkne a lidé, kterých se to přímo týká, to jako obvykle vyignorují. Tyto spoty se mi nelíbí.

Podobné články