PRÁCE 🧰

Jakým způsobem policie zjišťuje přítomnost alkoholu v krvi?

16. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

Během silniční kontroly může policista řidiče požádat o dechovou zkoušku, která slouží k ověření, zda řídí vozidlo bez přítomnosti alkoholu v krvi. U nás se dechová zkouška provádí dvěma typy alkoholtesterů. O jaké zařízení se jedná, můžete zjistit v následujícím článku.

Alkoholtester: Jakým způsobem policie zjišťuje přítomnost alkoholu v krvi?

V České republice existují dva homologované alkohol testery, které jsou schváleny pro stanovení hladiny alkoholu v dechu. Tyto testery jsou známé jako Dräger 6820 a Dräger 7510. Oba tyto přístroje využívají elektrochemické senzory, což znamená, že jsou specializovány pouze na měření hladiny alkoholu v dechu a neměří žádné jiné látky nebo chemikálie.

Jaká je odchylka přístroje Dräger aneb Tolerance alkoholu v krvi

Tato specializace je důležitá, aby byla zajištěna přesnost měření. V některých případech může dojít k nesprávným výsledkům, pokud řidič nedávno přišel do kontaktu s látkami obsahujícími alkohol, jako je například po ostříknutí čelního skla zimní směsí do ostřikovačů, nebo po užití sirupu k utlumení kašle (Pozor! V příbalovém letáku takových léků je uvedeno, že není vhodné řídit vozidlo, pokud tento sirup užíváte), případně při vypláchnutí úst ústní vodou.

Právě z tohoto důvodu po provedení prvního měření hladiny alkoholu v dechu požadují policisté většinou následné měření s určitým časovým odstupem, aby potvrdili přesnost výsledku. Člověk může mít přirozenou hladinu alkoholu v krvi a to hned 0,2 promile (To ale automaticky neznamená, že je alkohol v krvi povolený.). Pro pozitivní výsledek posouzení alkoholu v dechu je tudíž potřeba hodnota 0,24 promile. Pokud tedy řidič nadýchá po prvním měření hodnotu 0,2 promile a při opakovaném měření po pěti minutách se hodnota nezvyšuje (ale zůstává stejná nebo se snižuje), nepovažuje se toto měření za pozitivní.

Tester Dräger umí měřit alkohol také v takzvaném „pasivním režimu“. Takové měření probíhá tak, že přístroj přiložíte pouze k místům, kde člověk vydechuje. Dechová zkouška provedená certifikovaným analyzátorem dechu se považuje za platný důkaz a není již potřeba provádět lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Avšak pokud vám policie dá dýchnout jiným přístrojem, než je Dräger, nemůže se to použít jako důkaz a musí vás poslat také na krevní testy. Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí řidiči 7 trestných bodů, pokuta 25 000 až 50 000 korun a zákaz řízení na 1–2 roky.

Zdroj info: Alkohol, Vitalia, Alkohol Shop.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články