PRÁCE 🧰

Jak používat a skladovat alkohol tester, abyste nemuseli za pár měsíců pro nový?

22. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Základní info k alkohol testerům Testery pro řidiče

Alkoholtestery jsou důmyslnými elektronickými zařízeními, které dokážou změřit přítomnost (dražší přístroje i množství) alkoholu v dechu. Každý takový alkoholtester je ovšem vybaven citlivým senzorem, který může být poškozen nesprávným skladováním nebo nedostatečnou údržbou přístroje.

Jak na údržbu alkohol testeru? Máme pro vás jednoduchý návod!

Údržba jednotlivých typů je téměř totožná

Pokud máte alkohol tester využívající starší technologii – polovodičové senzory, nebo novější – elektrochemické senzory, péče o přístroj je v podstatě stejná. Nejdůležitější je především místo, kde alkoholtester skladujete. Každý přístroj má svou individuální skladovací teplotu, kterou je třeba dodržovat a většinou ji najdete v návodu k obsluze.

V zásadě tak není dobré vozit přístroj v autě, kde může podléhat velkým teplotním výkyvům. Skladovat byste alkoholtestery neměli ani v prašném či vlhkém prostředí. Také prostředí, ve kterém jsou alkoholové, benzínové a podobné výpary, mohou fungování senzoru negativně ovlivňovat.

Jak na údržbu alkohol testeru? Máme pro vás jednoduchý návod!

Alkohol testery potřebují správné baterie

Kromě místa, kde alkohol tester skladujete, je důležité používat do něj také odpovídající baterie. Jak jistě víte, alkohol tester potřebuje pro své fungování velký a okamžitý výdej energie, který mu zajišťují především alkalické baterie.

Ty ostatní (např. zinkové nebo nabíjecí) nemají potřebnou kapacitu pro okamžitý výdej, což se může projevit nepřesností při měření nebo samovolným vypínáním během dechové zkoušky.

Měli byste vědět: Pokud vlastníte starší druhy alkohol testerů, je před dechovou zkouškou potřeba alespoň 15 minut nejíst, nepít, nežvýkat žvýkačky a nekouřit. Zbytky jídla, alkoholu a kouře v ústech totiž mohou zničit senzor alkohol testeru.

Jak na údržbu alkohol testeru? Máme pro vás jednoduchý návod!

Důležitá je i pravidelná kalibrace

Každý tester na alkohol bude potřeba dřív nebo později kalibrovat. Kalibrace je proces, kdy je alkohol tester přeměřován, kontrolován a následně nastaven tak, aby opět měřil správně v určených tolerancích, které jsou povoleny pro jeho použití.

Lhůta pro kalibraci činí zpravidla šest měsíců aktivního používání, případně je potřeba přeměření provést po 500 použitích od poslední kalibrace (novější přístroje na tuto informaci zpravidla samy upozorní).

Praktický tip závěrem: Kalibrace alkohol testeru není bezplatná (cca 500 – 800 Kč/ks). Někteří prodejci alkoholtesterů nicméně nabízejí kalibraci zdarma zhruba rok po zakoupení.

Zdroj info: Alkohol-tester, Dräger.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články