PRÁCE 🧰

Alkohol testery a praktický slovník pojmů. Víte, co který znamená?

8. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Základní info k alkohol testerům Testery pro řidiče

Řízení pod vlivem je těžkým prohřeškem, který vás může stát body, peníze a v tom nejzávažnějším případě i svobodu. Jak ale zjistit, jestli po prohýřené noci můžete usednout za volant? Odpovědí je spolehlivý alkohol tester. Znáte základní pojmy, které s ním souvisí?

Základní pojmy, které by měl znát každý majitel alkohol testeru

Alkohol tester

Jde o zařízení sloužící k zjištění přítomnosti alkoholu v dechu testované osoby. Tester na alkohol můžete vybrat jako jednorázovou detekční trubičku nebo polovodičové či elektrochemické přístroje. Jejich vypovídací hodnota se odvíjí od typu měřícího senzoru.

Detekční trubička

Detekční trubičky se používají k orientačnímu zjišťování alkoholu ve vydechovaném vzduchu. Zpravidla jde o jednorázový alkohol tester a k dostání je většinou balení po vícero kusech. Uživatel fouká do skleněného těla trubičky s jednorázovým náustkem a balonkem, přičemž trubička detekuje alkohol zabarvením náplně.

Základní pojmy, které by měl znát každý majitel alkohol testeru

Polovodičové čidlo alkohol testerů

Představuje základní typ osazení detektoru alkoholu, s nímž se pojí odchylka +/-10 %. Alkohol testery s tímto čidlem jsou vhodné zejména pro namátkové kontroly. Je potřeba myslet na to, že kalibraci je nutno provést zhruba po šesti měsících používání.

Alkohol testery na bázi technologie fuel cell

Tato technologie alkohol testerů je založena na principu palivového článku. Fuel cell se nezahřívá (vyšší výdrž baterií), tlakové čidlo pouze v průběhu zkoušky kontroluje množství vydechnutého vzduchu a na jejím konci pak pumpa nasaje do článku přesný objem vzorku. Článek následně začne spalovat alkohol a vyrobí z něj elektrický proud. Podle množství vyrobeného proudu je určeno množství alkoholu v dechu. Výhodou téhle technologie je skutečnost, že není ovlivněna žádnými cizími látkami ani silou dechu.

Kalibrace

Jde o proces, při kterém se čidlo alkohol testeru seřizuje (kalibruje) zpět na tabulkové výrobní hodnoty. Kalibraci může provádět pouze akreditovaná kalibrační laboratoř. Pokud již není kalibrace možná, je potřeba čidlo vyměnit. Obecně se doporučuje alkohol testery kalibrovat po šesti měsících používání.

Základní pojmy, které by měl znát každý majitel alkohol testeru

Rozsah měření

Určuje, do jaké hodnoty je alkoholtester schopen hodnotu zobrazit numericky. Rozsah je většinou udáván v jednotkách promile. U některých dražších alkohol testerů je možno jednotku změnit.

Měli byste vědět: Při výběru nového alkohol testeru je důležité, aby konkrétní přístroj dokázal změřit nulovou hodnotu alkoholu v dechu. Část velmi levných přístrojů toho není schopna.

Průkazné měřidlo

Průkazné, neboli také stanovené měřidlo představuje alkohol tester, který je schválený Českým metrologickým institutem. K takovému alkohol testeru se vždy vystavuje kalibrační protokol na stanovenou dobu. Na základě tohoto dokumentu a v souvislosti s pozitivní dechovou zkouškou je následně např. firma oprávněna provádět restrikce (typicky vykázání z pracoviště, finanční postih, případně rozvázání pracovní smlouvy apod.).

Doba měření

Vyjadřuje dobu, po jakou bude nutné do přístroje dýchat, aby vyhodnotil výsledek. Obvyklá doba je 5 sekund, starší a levnější přístroje ale případný alkohol v krvi odhalí klidně až po několika desítkách sekund.

Zdroj info: Alkohol-tester, Dräger.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články