PRÁCE 🧰

VIDEO: Na kolik vás vyjde alkohol tester a vyplatí si koupit dražší?

4. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Základní info k alkohol testerům Testery pro řidiče

Co je u alkohol testeru nejdůležitější parametr? Pro většinu lidí samozřejmě cena. Jenomže někdy si stačí připlatit pár set korun a dostanete o hodně lepší přístroj.

Kolik stojí alkoholtester a vyplatí se připlatit si?

Základem při výběru alkohol testeru by ale měl být spíše interval používání. Od toho se odvíjí vše ostatní. U ceny je dobré se na to dívat spíše z dlouhodobého hlediska. Elektronické testery totiž potřebují jednou za čas zkalibrovat, ty levnější vyměnit čidlo. Nevěřte bajkám o samokalibraci, je to pouze reklamní trik. Žádný, ani ten nejlepší přístroj, se sám zkalibrovat neumí. A o kvalitě nejlevnějších alkohol testerů, které mají podobu přívěsků na klíče, si nedělejme iluze. Jsou to spíše generátory náhodných čísel.

Alkohol testery pro ty, co pijí výjimečně

Jestli si potřebujete párkrát za rok ověřit, zdali už můžete sednout za volant, vyplatí se nejvíc asi jednorázové alkohol testery. Můžete je mít v autě v přihrádce u spolujezdce, nemusíte řešit nějakou kalibraci nebo vybité baterie a vstupní investice je od zhruba 50 korun za jeden test. Když budeme počítat s dražší variantou, což je zhruba stovka za test, tak i při spotřebě jednoho testu za měsíc, se to pořád vyplatí víc než levné alkohol testery.

Testery alkoholu pro občasné pijáky

Nemusíte být nutně alkoholik, stačí si dát jednou za 14 dní skleničku vína, po které chcete mít prostě jistotu. Pro takové případy stačí základní polovodičový alkohol tester za tisícovku. Pod tuto cenovou hladinu nemá moc smysl mířit, tam kvalitu opravdu nenajdete.

U polovodičového alkohol testeru počítejte s tím, že ho bude třeba krmit alkalickými bateriemi, ne nabíjecími. Je také dobré ho jednou za čas, ideálně po šesti měsících, nechat zkalibrovat, což představuje náklad zhruba do pětistovky.

Alkoholtestery pro firmy a párty

V případech, kdy je nutné měřit alkohol v dechu opravdu často, třeba jednou za týden a častěji, se už vyplatí spíš elektrochemický alkohol tester. Tyto přístroje zvládají měřit vcelku přesně a navíc nehrozí ovlivnění třeba žvýkačkou, energetickým nápojem nebo třeba kávou. V kolektivu přátel, kteří jezdí společně pařit, je to jednoznačně nejlepší možnost, stejně jako ve firmách. Kalibraci vyžadují elektrochemické testery obvykle jednou ročně. Přístroje jsou to sice dražší (od zhruba dvou tisíc korun výše), ale nabídnou lepší funkce, často paměť naměřených hodnot a podobně.

VIDEO: Vybíráme s odborníkem alkohol tester podle ceny

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články