PRÁCE 🧰

Polovodičový alkohol tester: Princip fungování a výhody

15. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Testery pro řidiče

Vedle elektrochemických jsou na trhu i alkohol testery polovodičové. Jaké mají výhody? A vyplatí se?

Polovodičový alkohol tester - jaké má výhody?

Jak funguje polovodičový alkohol tester?

Polovodičový alkohol testeru využívá starší technologii, která je ale vcelku spolehlivá. Doménou polovodičových senzorů jsou levnější alkohol testery. Princip je docela jednoduchý - vydechovaný vzduch prochází přes prvek, který mění svůj elektrický odpor v závislosti na množství alkoholu. Snímané napětí tak lze přiřadit k určité hodnotě alkoholu v dechu. Před použitím polovodičového alkohol testeru je ale třeba senzor nahřát na 270-300 stupňů, což ale způsobuje i jeho opotřebení, které je rychlejší než u senzoru elektrochemického. Bohužel, senzor tohoto typu má i tu vlastnost, že snímá nejen alkohol, ale ovlivní ho i třeba mentol nebo energetický nápoj.

Polovodičový alkohol tester a životnost

Samotný polovodičový alkohol tester, tedy jeho tělo, displej a napájecí část, mají životnost prakticky neomezenou. Slabinou je senzor, který díky neustálému ohřívání trpí a jeho životnost se tak počítá na stovky měření. Vedlejším efektem polovodičového alkohol testeru je docela velká spotřeba energie, takže je třeba častěji měnit baterie. Na druhou stranu je také pravda, že kalibrace polovodičových alkohol testerů je často levnější, než u testerů elektrochemických, stejně tak bývá levnější i samotné čidlo.

Kalibrace polovodičového alkohol testeru

Kalibrace polovodičového alkohol testeru probíhá podobně jako u elektrochemického alkohol testeru. Rozdíl je jen v intervalu. U polovodičových alkohol testerů je to obvykle zhruba polovina, to znamená, že vyžadují kalibraci asi dvakrát častěji. Bývá ale o něco málo levnější. I tak se ale v dlouhodobém horizontu polovodičový alkohol tester nevyplácí.

Závěr a hodnocení polovodičového alkohol testeru

Jak vidno, tak polovodičový alkohol tester má vlastně jenom jednu výhodu - pořizovací cenu. Ta ale bývá u těch lepších kousků hodně podobná alkohol testerům elektrochemickým a částečně se tyto dvě kategorie překrývají. Pokud je pro vás absolutní prioritou co nejnižší cena přístroje, polovodičový alkohol tester asi vyhraje. Kdo chce spíše kvalitu a nižší náklady v dlouhodobém horizontu, pořídí si pravděpodobně raději elektrochemický alkohol tester.

Zdroj info: weby prodejců.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články