PRÁCE 🧰

Profi alkohol tester vs domácí alkohol tester

4. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Testery pro řidiče

Trh jako takový není striktně rozdělen na profesionální a domácí alkohol testery. Funkcemi, cenově, ale i kvalitou se každopádně dá zhruba takhle nějak rozčlenit.

Profi alkohol tester vs domácí alkohol tester

Domácí alkohol tester

Když se podíváme na ta skutečně nejnižší cenová patra nabídky, tak zjistíme, že něco, čemu se říká alkohol tester, můžete koupit už za cenu kolem dvou set korun. Otázka jak moc kvalitní bude měření takovým přístrojem, je asi zodpovězena dopředu.

Od tisícovky výš

Slušné alkohol testery pro běžné použití vyjdou minimálně na tisícovku. Nebude to sice nic ultra přesného a bude to pořád jednodušší polovodičový přístroj, ale dá se hovořit o plus mínus nějaké základní přesnosti a spolehlivosti. Když se po měření na displeji ukáže nula, tak to bude s velkou pravděpodobností pravda.

Chtějte elektrochemický

Pro firemní použití už lze jednoznačně doporučit dražší testery, které stojí zhruba 1 800 korun a víc. Tam už se taky trochu překrývá sortiment alkohol testerů polovodičových a elektrochemických, které jsou objektivně lepší. Pokud tedy stojíte před touto volbou, sáhněte raději po přístroji s elektrochemickým čidlem. Navíc v budoucnu se pravděpodobně cenové hladiny obou druhů alkohol testerů víceméně srovnají. Pak už nebude mít smysl polovodičové testery vůbec kupovat.

Profi alkohol tester

A jestli toužíte po nějakým lepším, tak je tu pro Vás profesionální alkohol tester od zhruba pěti tisíc korun výše. Tyto testery nabídnou třeba i možnost propojení s tiskárnou, velkou paměť, ale někdy také GPS čip a možnost uložit si přesnou polohu každého měření. A nikdo vám vlastně nebrání si pořídit stejné přístroje, jako má policie. Samotný přijde na zhruba 15 tisíc, s kompletním příslušenstvím, tedy kufříkem, tiskárnou a ověřením za něj dáte asi 70 tisíc.

Dražší alkohol testery měří přesněji. Je to dáno jak kvalitou čidla, tak i jeho velikostí. Zásadní je ale i objem vzduchu, ze kterého je měření prováděno. Lacinější testery si nasají menší množství vzduchu, u těch dražších je množství větší, takže i výsledek je přesnější. Proto také policejní Drägery vyžadují docela dlouhý výdech, kdežto laciné přístroje se spokojí s daleko kratším. Jestli jste profesionální řidič a potřebujete měřit alkohol prakticky denně, nemá smysl investovat do levného polovodičového přístroje, potřebujete kvalitní elektrochemický.

Nezapomínejte na kalibraci

Pro profi alkoholtester i pro domácí alkohol tester je nejdůležitější pravidelná kalibrace. Interval určuje výrobce zařízení a je závislý buď na počtu měření, nebo na čase, podle toho, co nastane dřív. Přístroj bez kalibrace nelze považovat za spolehlivý a bohužel je takových alkohol testerů v českých domácnostech a firmách spousta. Za zmínku stojí, že některé firmy nabízejí bezplatnou kalibraci v prvním roce zdarma, což je příjemný bonus.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články