PRÁCE 🧰

Kalibrace alkohol testeru: Proč je důležitá?

1. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Kalibrace alkohol testeru Testery pro řidiče

Alkohol tester bez řádné kalibrace je po čase k ničemu. Některé vyžadují kalibraci po roce, některé už po půl roce, ale nikdy nevěřte tomu, že nějaký tester je samokalibrační. Není a je to stejná hloupost, jako kdyby někdo řekl o autu, že si umí samo nastavit geometrii.

Kalibrace alkohol testeru, proč by se měla dělat?

Články na téma kalibrace alkohol testeru:

  1. Výbava, servisní podpora a četnost kalibrace alkohol testeru
  2. Kalibrace alkohol testerů
  3. Kalibrace alkohol testeru, proč by se měla dělat? - právě čtete
  4. Průběh testování a kalibrace alkohol testerů
  5. Správné užití alkohol testeru

Kalibrace alkoholtesteru

Pokud chceme mít nějakým způsobem zaručenou funkčnost a spolehlivost výsledků, tak bychom měli jednou za čas nechat  zkalibrovat většinu elektronických měřicích zařízení. To platí i pro váhy, nebo třeba tlakoměry, alkohol testery samozřejmě nevyjímaje. A chce-li někdo vyvozovat z měření alkohol testerem nějaké důsledky, pak mít kalibrovaný alkohol tester musí. Platí to pro policii, ale třeba i zaměstnavatele. Nutno podotknout, že ani kalibrace u testerů neznamená, že měření je na 100 % spolehlivé a je tedy i tak považováno pouze za orientační.

Elektronika alkohol testeru oxiduje

Jestli se ptáte, jak je možné, že alkohol tester vyžaduje kalibraci, tak vězte, že i jeho elektronika se časem opotřebovává. Jednak je možné čidlo trvale vyřadit z provozu, případně ho trvale poškodit tím, že do alkohol testeru někdo foukne prakticky hned poté, co požil alkohol. To se často stává v partě přátel, která společně popíjí a z hecu zkoušejí nafoukat co nejvyšší hodnotu. Jak pro elektrochemické, tak pro polovodičové čidlo je to problém a tester pak začne ukazovat víceméně náhodné hodnoty, případně bude zatvrzele měřit nulu, bez ohledu na skutečný stav.

Dalším problémem je vlhkost. Elektronické obvody jsou na ni citlivé a po čase se může objevit oxidace, případně drobnější změny vlastností. Vlhkost nemusí být nutně třeba voda, která omylem do testeru nateče, stačí ta, která se tam dostane z lidského dechu. Čidlo je tak vlastně trvale vlhčeno a pak sušeno. Lepší elektrochemické testery mají totiž vyhřívání, ty polovodičové vždy. A to je další problém - změny teplot totiž elektronice také úplně neprospívají.

Kalibrace alkohol testeru a cena

Cena kalibrace alkohol testeru vyjde zhruba do pětistovky a používají se při ní velmi přesné přístroje. Kalibruje se na konkrétní hodnotu, třeba na půl promile. Zjednodušeně se do alkohol testeru pustí vzduch, ve kterém množství odpovídá přesně polovině promile alkoholu. Tester si tuto hodnotu uloží a spojí si ji s konkrétní hodnotou na čidle. Od ní pak dopočítává ostatní hodnoty. Než se přístroj dá prohlásit za zkalibrovaný, otestují se ještě další přesně dané hodnoty, aby se ověřila jeho správná funkčnost. Pokud kalibrace není možná, vymění se čidlo, což u levnějších přístrojů často nelze nebo by tato oprava převyšovala cenu nového.

Kalibrace jako taková musí přijít buď po určitém čase, případně po určitém počtu měření, podle toho, co nastane dřív. Policie alkohol testery na kalibraci posílat musí, jestli máte svůj vlastní přístroj, je to čistě vaše věc. Ale třeba tři roky nekalibrovaný alkohol tester už rozhodně nelze považovat za spolehlivý, bude to spíše generátor náhodných čísel.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články