PRÁCE 🧰

Výbava, servisní podpora a četnost kalibrace alkohol testeru

9. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Kalibrace alkohol testeru Technologie alkohol testerů Testery pro řidiče

U alkohol testeru, stejně jako u spousty dalších produktů, není důležitá jenom cenovka a kvalita samotného přístroje, ale i následný servis a možnost kalibrace. Bez té totiž dlouhodobé používání alkohol testeru nemá moc smysl.

Výbava, servisní podpora a četnost kalibrace alkohol testeru

Články na téma kalibrace alkohol testeru:

  1. Výbava, servisní podpora a četnost kalibrace alkohol testeru - právě čtete
  2. Kalibrace alkohol testerů
  3. Kalibrace alkohol testeru, proč by se měla dělat?
  4. Průběh testování a kalibrace alkohol testerů
  5. Správné užití alkohol testeru

U každého alkohol testeru je uvedena v návodu doba, po které je nutné přístroj zkalibrovat, případně počet měření. Obvykle je to třeba 500 měření, případně jeden rok. S tím je dobré počítat v dlouhodobém horizontu a spočítat si, jak moc to třeba po třech letech používání tester prodraží.

Elektrochemické alkohol testery jsou ve výhodě

Výhoda je jednoznačně na straně alkohol testerů elektrochemických, protože u těch je většinou kalibrační perioda jeden rok. Polovodičové přístroje jsou sice levnější, ale vyžadují kalibraci obvykle co půl roku. Při dodržení požadované lhůty (která má své opodstatnění), se náklady na pořízení a provoz v několika letech srovnají a následně se v závislosti na ceně kalibrace někdy mince obrací ve prospěch původně dražšího přístroje s elektrochemickým senzorem. Samotná kalibrace vyjde obvykle na částku mezi 300 a 600 korunami, přičemž u polovodičových přístrojů bývá někdy levnější, ale nemusí to být pravidlem.

Senzor testeru alkoholu potřebuje vyměnit

Určitě se při koupi zajímejte nejen o kalibraci, ale i o to, na kolik vyjde samotný senzor alkohol testeru. Ten totiž nevydrží věčně a po nějaké době bude třeba ho vyměnit. Nový vyjde i s výměnou na 500 korun až 1000 korun a cenově jsou zde opět v lehké výhodě čidla polovodičová. Pozor, některé levné alkohol testery nelze kalibrovat a ani u nich není možné vyměnit senzor, takže je to vlastně přístroj s velmi omezenou životností. Stejně tak nikdy nevěřte tvrzení, že tester se kalibruje sám či, že kalibraci nevyžaduje - něco takového není možné a i ty nejlepší alkohol testery jednou ročně tímto procesem musí projít.

Zdroj info: weby prodejců.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články