PRÁCE 🧰

VIDEO: Proč se musí dělat kalibrování alkohol testerů?

22. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Kalibrace alkohol testeru Testery pro řidiče

Pro správnou hodnotu zobrazování by se alkohol testery, i pro osobní užívání, měly pravidelně kalibrovat. Proces je to náročný, ale neměl by se podceňovat.

Kalibrace alkohol testeru

Seřízením alkohol testeru se vyhnete nepřesným hodnotám měření. Což je docela zásadní pro usednutí za volant po bujaré noci. S nepřesnými hodnotami riskujete, že až vás zastaví namátková policejní kontrola a vyzve vás k absolvování dechové zkoušky, mohli byste nadýchat.

Avšak pozor, úkon kalibrace by měl vždy provádět vyškolený technik, protože jen ten má ideální podmínky pro správnou kalibraci a také samozřejmě speciální přístroj k tomu určený. Doma to tedy nezkoušejte, mohli byste si přístroj akorát rozhodit a následně vyhodit do koše. Což zabolí zejména u drahých testerů.

Jak probíhá samotná kalibrace?

Celý proces je nevratný, jakmile se se seřizováním začne, musí se i dokončit. Probíhá tak, že simulátor "vdechuje" do přístroje přesné hodnoty podle alkoholu v "dechu". Primárně se nastavují hodnoty 0 - 0,5 - 1 promile. Do přístroje tyto hodnoty vdechuje kalibrační přístroj, alkohol tester si je následně ukládá do paměti. Jakmile je tester seřízen, laboratoř vystaví protokol a přístroj je označen příslušnou nálepkou. V některých případech je ale nutné vyměnit i čidlo, protože je vadné a nedokáže správně číst hodnoty obsahu alkoholu. Včasnou kalibrací se tak prodlužuje také životnost přístroje.

Kdy se rozhodnout pro kalibrování alkohol testeru?

Většinou se doporučuje každých 6 až 12 měsíců, jindy to ale může být po 100 a více použití. Záleží především na vás, jak často přístroj opravdu využíváte. Případně se dotažte přímo prodejce, po jaké době je nutné nechat přístroj seřídit. Závisí to totiž i na modelu a jeho specifikaci. Jinak to bude u alkohol testeru za pár stovek a jinak u toho, kde už si výrazně připlatíte.

Seřídit přístroj byste měli nechat i v případech, kdy vdechnete do testeru, aniž byste požili předtím alkohol a na displeji se ukáže jiná hodnota než nula. To samé platí v případě, že jste alkohol požili, ale hodnota je opět na nule. Opravdu to neznamená, že můžete sednout za volant, spíše to, že přístroj ukazuje špatně a potřebuje seřídit.

Musím kalibrovat svůj alkohol tester?

Pokud máte doma přístroj pro jednorázové užití, je logické, že kalibraci dělat nebudete. Stejně tak se ke kalibraci nepřistupuje u laciných přístrojů, které jste možná ve snaze ušetřit, objednali z čínského eshopu. Nezapomeňte, že u levných produktů hrozí, že výsledek měření nebude tak přesný jako u dražších a lepších přístrojů.

Na kolik mě vyjde kalibrace?

Samozřejmě, že cena je u tohoto typu produktu rovněž důležitá. Připravte se tedy, že v závislosti na modelu se cena bude mírně lišit. Obecně ale za jedno seřízení vyškoleným technikem zaplatíte zhruba kolem 500 korun.

VIDEO: Kalibrace alkohol testerů

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články