PRÁCE 🧰

Srovnání jednorázového a digitálního alkohol testeru

9. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Testery pro řidiče

Ať už jste velcí kaliči, nebo si dáte příležitostně skleničku vína, pokud jste zároveň i řidiči, může se alkohol tester hodit. Je lepší jednorázový, nebo se vyplatí sáhnout rovnou po tom digitálním?

Jednorázový alkohol tester vs. digitální alkohol tester

Jednorázový alkohol tester - výhody a nevýhody

Jednorázový alkohol tester je především levný. Pokud si koupíte balení, kde je jich deset, dáte za každý kus v přepočtu 20-50 korun. To věru není mnoho. Na druhou stranu, pokud za rok využijete dva, pravděpodobně je lepší si je kupovat po jednom. Většina jednorázových alkoholtesterů totiž vydrží 12-24 měsíců, pak už se na výsledek měření nedá moc spolehnout. Výhodou levného řešení je, že když jednorázový alkoholtester ztratíte, zas tolik se neděje.

Princip činnosti je jednoduchý, na výsledek se dá víceméně spolehnout spíše způsobem ano/ne. Určitě bychom se nepokoušeli jednorázovým alkohol testerem nějak přesněji měřit hladinu alkoholu a podle toho dopočítávat, jak dlouho ještě potrvá vystřízlivění. Výsledek měření totiž závisí třeba i na aktuální teplotě a dalších faktorech.

Digitální alkohol tester - výhody a nevýhody

Koupě digitálního alkoholtesteru už je trošku finančně náročnější. Tady už bychom šli cestou "když už, tak už" a vybírali mezi přístroji s elektrochemickými senzory. Dlouhodobý provoz digitálních alkohol testerů ale s sebou nese další náklady. Jednou za rok, případně každých zhruba 500 měření, je třeba nechat přístroj zkalibrovat. Jedině tak se lze na jeho výsledky víceméně spolehnout.

Srovnání jednorázového a digitálního alkohol testeru

Měření digitálním, zejména pak elektrochemickým alkohol testerem je poměrně přesné. Samozřejmě, pokud budeme srovnávat s těmi opravdu drahými přístroji, tak to až tak přesné není. Nicméně ukáže-li digitální alkohol tester nulu, asi bychom tomu věřili.

Celkově je tak digitální alkoholtester dražší, vyjde i na několik tisíc korun, ale lidem, kteří ho potřebují častěji, se může jeho pořízení vyplatit.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články