PRÁCE 🧰

VIDEO: Policejní alkohol testery - které se používají?

16. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Dechová zkouška Testery pro řidiče

Při silniční kontrole vám může dát policista dýchnout, aby zkontroloval, zdali nejedete pod vlivem alkoholu. Zkouška proběhne pomocí jednoho ze dvou alkohol testerů.

Policejní alkohol tester Dräger 7510

Dräger 6820 a Dräger 7510

V České republice jsou dva alkohol testery, které jsou schválené jako stanovené měřidlo. Jedná se konkrétně o Dräger 6820 a Dräger 7510. Oba tyto přístroje mají elektrochemické čidlo. To znamená, že měří pouze a jenom hladinu alkoholu v dechu a nic jiného. V krajním případě je možné, že řidič nadýchá třeba po ostříknutí čelního skla zimní směsí do ostřikovačů, která obsahuje líh. I proto dávají policisté vždy při naměření nějaké úrovně alkoholu v dechu, dýchnout ještě po druhé, a to s odstupem.

Schválení od Českého metrologického institutu a kalibrace

Policie ovšem nemůže jen tak nakoupit a začít používat jeden nebo druhý přístroj. Prvně je nutné přehrát software na upravený a následně schválený od Českého metrologického institutu. Po půl roce pak musí alkohol tester na kalibraci a za dalších šest měsíců znovu na Český metrologický institut a takhle pořád dokola.

Policejní alkohol tester změří i čaj

Oba Drägery jsou poměrně chytré. Krom klasického měření z dechu umí měřit i v pasivním režimu. To znamená třeba alkohol u osob, které nespolupracují, respektive jsou v takovém stavu, že nemohou do testeru dýchnout. Probíhá to tak, že se přístroj pouze přiblíží k testované osobě, konkrétně k jejím ústům a měří se obsah alkoholu ze vzduchu, který dotyčný nebo dotyčná vydechuje. Teoreticky se tak dá změřit i jestli je třeba horký čaj "obohacen" o nějaký alkoholový vylepšovák.

Používanější je Dräger 7510, který je i robustnější a zároveň dražší. A je skutečně velmi pokročilý - má například i své vlastní topné tělísko, které zabraňuje kondenzaci par z dechu uvnitř přístroje. Dále je vybaven třeba GPS, aby bylo možné přiřadit ke každému měření konkrétní souřadnice. A samozřejmostí je možnost připojení tiskárny pro okamžité vytištění protokolu z měření, stejně jako paměť na pět tisíc měření.

Policie vám ovšem nemusí dát dýchnout jen do schváleného přístroje. V podstatě lze použít jakýkoliv alkoholtester, klidně i jednorázový. Výsledek ovšem bude pouze orientační a jako důkaz bude prakticky nepoužitelný. Pro konkrétní hodnotu je nutné odebrat testované osobě krev a rozborem určit přesnou hladinu alkoholu. Pomocí výpočtu lze určit i hladinu alkoholu v krvi třeba hodinu a půl nazpět.

Policejní alkohol testery Dräger 6820 a Dräger 7510

Zdroj info: Zkušenosti autora.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články