PRÁCE 🧰

HHC za volantem a účinky na řidiče

16. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Drogy za volantem Testery pro řidiče

V posledních týdnech je velmi mediálně propírané téma HHC a jeho regulace. Jenže jak se věci mají s tímto kanabinoidem za volantem a má policie šanci ho u řidiče zjistit?

HHC – účinky na řidiče

HHC je psychoaktivní látka, tedy látka ovlivňující psychiku. Neřešme teď, jestli HHC je, nebo není návykové. Obecně se i u legálních substancí nedoporučuje jejich konzumace před řízením, jakákoliv odchylka od něčeho, co bychom mohli považovat za „standardní psychický stav“ je považována za negativní.

Mezi účinky HHC můžeme zařadit euforický pocit a zlepšení nálady, zrychlený srdeční tep nebo třeba zvýšení chuti k jídlu. K těm, které mají na řízení přímý dopad pak patří změny vnímání, zhoršení rychlosti reakce a pozměněné vnímání. HHC má i některé jednoznačně negativní účinky, může vyvolat úzkosti nebo závratě, někdy i nespavost. Zde je na místě upozornit, že zatím neproběhl dostatek výzkumů a jedná se spíše o zkušenosti uživatelů. Lze ale předpokládat, že podobně jako u THC, se u dlouhodobých uživatelů HHC mohou dostavit i poruchy s psychotickými příznaky. Jedná se například o schizofrenii, což je poměrně závažná diagnóza, jejíž léčba vyžaduje běžně i delší hospitalizaci.

Zákaz HHC

6. 3. 2024 vstoupilo v platnost nařízení vlády, na jehož základě vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce opatření obecné povahy, kterým zakázala uvádět na trh potraviny obsahující: Hexahydrokanabinol (HHC), Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-acetát, HHC-O) nebo Tetrahydrokanabiforol (THCP). Proti tomu se z vládních stran ohradili zejména Piráti, v jejichž řadách je na drogy celá řada zkušených odborníků.

HHC a policejní testy

Aktuálně PČR nemá k dispozici žádný test, který by přímo zjistil HHC ze slin. Na to je potřeba vyvinout spolehlivý prostředek, který bude ekonomicky dostupný a projde určitým testovacím procesem, aby byly vyloučeny případy falešné pozitivity. Nicméně musíme zároveň uvést, že HHC a THC jsou chemicky podobné látky. Objevují se případy, kdy test na THC ukázal pozitivitu po užití HHC. Může to být způsobeni i tím, že v HHC produktech se běžně vyskytuje zbytkové množství THC.

Pakliže policista bude pojme podezření, že je řidič pod vlivem nějaké psychotropní látky, může ho vyzvat i k podrobení se lékařskému vyšetření s odběrem krve nebo moči. Tam už je HHC zjistitelné a policie bude postupovat stejně, jako v případě zjištění jakékoliv jiné psychotropní látky. Půjde tedy o hladinu v krvi a ovlivnění schopnosti řídit motorové vozidlo. V případě odmítnutí vyšetření se k bude řidiči automaticky přistupovat jako by byl pozitivní.

Zdroj info: CDC, SZPI.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články