PRÁCE 🧰

Drogy a alkohol za volantem: Jaká jsou rizika?

17. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Hladina alkoholu za volantem Testery pro řidiče

I když nám bylo od mládí zdůrazňováno, že alkohol a řízení auta nejdou dohromady, stále existuje skupina jedinců, kteří nebezpečí podcení a vidí řízení v podnapilém stavu jako skvělou noční zábavu.

Drogy a alkohol za volantem: Jaká jsou rizika?

Řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek představuje závažné riziko pro řidiče i ostatní účastníky silničního provozu. Co se může stát, pokud takový řidič způsobí dopravní nehodu v opilosti a jaká jsou rizika?

Zákon a alkohol a drogy za volantem

(2) Řidič nesmí

a) požít alkoholický nápoj ani jinou látku obsahující alkohol (dále jen „alkoholický nápoj“) nebo užít jinou návykovou látku během jízdy,

b) řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, kdy by mohl být ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky;...

d) předat řízení vozidla nebo svěřit zvíře osobě, která nesplňuje podmínky podle § 3 odst. 2 a 3 nebo která je pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nebo jejíž schopnost k řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti je snížena v důsledku jejího zdravotního stavu,…

K provádění orientační zkoušky na přítomnost jiných návykových látek než alkoholu, může podle zákonu §5 odst. 1, písm. g zákona č. 361/2000 Sb., tzv. silniční zákon - státní policie, Vojenská policie, strážník obecní policie nebo ošetřující lékař. Před samotným provedením této zkoušky musí příslušník řidiče poučit o právních následcích takového testu, o jeho možnosti odmítnutí (a volbu provést spíše krevní test) a rovněž o právních důsledcích, které by následovaly v případě, že řidič orientační nebo krevní zkoušku odmítne.

Odmítnutí testu na přítomnost drog přibyde řidiči okamžitě 7 trestných bodů, což výrazně zvyšuje riziko vybodování. Současně je případ okamžitě předán do správního řízení, kde je stanovena pokuta ve výši od 25 000 do 50 000 korun. Řidičovi je rovněž udělen zákaz řízení po dobu jednoho až dvou let. Po uplynutí poloviny této trestní lhůty má řidič možnost podat odvolání a pokusit se získat zpět svůj řidičský průkaz.

Drogy: kdy přestanou být testy na drogy pozitivní?

Po konzumaci omamné látky plyne určitá doba, během níž zůstává organismus ovlivněn a řízení vozidla je nebezpečné. Tato doba se liší v závislosti na druhu látky a může se různit u jednotlivých osob. Klíčové faktory zahrnují hmotnost jedince, jeho zdravotní stav, množství a čistota látky, pravidelnost užívání, a dokonce i způsob užívání.

Pro testování na přítomnost omamných látek se nejčastěji používají indikační papírky DrugWipe z řady 5S. Tyto papírky umožňují určit, zda řidič užil nějakou omamnou látku. Test se provádí na slinách nebo potu (obvykle z čela). Policista by neměl test s sebou odnášet nebo s ním manipulovat. Je doporučeno celý proces testování nahrávat, aby bylo možné poskytnout jasné důkazy v případě potřeby. Přestupkové a trestní hranice jednotlivých drog si můžete přečíst v našem dalším článku.

Jak rychle se odbourává alkohol z těla?

Rychlost odbourávání alkoholu v lidském těle závisí na různých proměnných faktorech, jako je pohlaví, hmotnost, míra únavy, celkový zdravotní stav a také individuální tolerance alkoholu.

Pro srovnání například, zdravý muž, který má dostatek spánku, kvalitní stravu a je zvyklý na konzumaci alkoholu, bude metabolizovat zbytkový alkohol rychleji, než žena s nižší hmotností, která nemá stejnou míru tolerance. 60kilová žena jednu velkou dvanáctku odbourá asi za 4,5 hodiny. Zmíněný model muže, alkohol odbourá asi za polovinu času. Oba tyto modely jsou zcela orientační a rozhodně za ně neručíme a není dobré se tím řídit. Je zde opravdu moc proměnných.

Při posuzování své schopnosti řídit po konzumaci alkoholu můžete využít internetové alkoholové kalkulačky, které vám mohou poskytnout orientační informace. Však si dejte pozor, tyto kalkulačky nezohledňují všechny individuální faktory. V každém případě je nejlepší volbou pro vaší bezpečnost i bezpečnost ostatních, kvalitní alkohol tester, zejména během svátků a jiných oslav. Pokud nemáte k dispozici alkohol tester a cítíte se nejistí ohledně své schopnosti řídit, zavolejte si taxi, sedněte do MHD. Alkohol tester zakoupíte například na čerpací stanici nebo v lékárně. Využít můžete také nejbližší policejní stanici, kde vám dají dýchnout certifikovaným přístrojem Dräger, u něhož je možná odchylka 0,04 promile. Alternativně můžete požádat svého střízlivého kamaráda, aby vás odvezl, ale v žádném případě nedoporučujeme usednout za volant!

Zdroj info: Policie ČR, Dopravní právo, Drogový test, Epojištění, Kalkulátor, Právník dopravní nehoda.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články