PRÁCE 🧰

Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy - žvýkačka, cigareta, káva, redbull

25. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Technologie alkohol testerů Testery pro řidiče

Některé alkohol testery měří nejen alkohol, ale dokáže je docela zmást i třeba obyčejná káva. Při našem měření jsme si to ověřili v praxi.

Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy

Články na téma princip a funkce alkohol testerů:

  1. Přesnost měření alkohol testeru na obalu vs. realita
  2. Jak funguje alkohol tester?
  3. Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy - právě čtete
  4. Měření alkoholu v dechu

Dva senzory

Alkohol testery se v zásadě dají rozdělit na dva základní druhy. Ty levnější mají polovodičové čidlo, ty dražší (a obvykle lepší) mají čidlo elektrochemické. Rozdíl je jednak v principu funkce a pak také v tom, že polovodičové čidlo může vykazovat pozitivní výsledek i v případě požití jiných látek, než je alkohol. V reálu falešné pozitivity není vůbec těžké docílit, jak jsme se ostatně přesvědčili i v našem testu.

Nejen ethanol

Polovodičový senzor totiž funguje tak, že přes nahřáté čidlo projde vydechovaný vzduch. Na tom se v závislosti na obsahu určitých látek mění napětí, což je vyhodnoceno a převedeno na konkrétní hodnotu v promilích alkoholu. Jenže polovodičové čidlo reaguje i na jiné látky, než je ethanol. Typicky třeba cigaretový kouř, žvýkačka nebo káva zvládne měnit napětí na polovodičovém článku stejně jako alkohol. Jenže přístroj samozřejmě neví, jestli se o alkohol jedná, nebo ne, a tak prostě vygeneruje nějakou hodnotu.

Energeťák s alkoholem

Vedle třeba mentolu ve žvýkačkách jsou speciální kapitolou i energetické nápoje. Ty totiž krom někdy i docela silné dávky kofeinu obsahují často i samotný ethanol. Toho je tam sice velmi malé množství, ale v případě reziduální přítomnosti v ústní dutině to alkohol tester zachytí. Nemusíte mít ale strach, z dechu vymizí v řádu minut. V našem testu jsme experimentálně prakticky ihned po požití energetického nápoje Red Bull toto otestovali. Všechny elektrochemické přístroje ukázaly nulu, polovodičový 0,2 promile.

O tomto samozřejmě ví i policie a píše se to ve většině návodů k alkohol testerům. Před použitím přístroje se nemá jíst, pít, ani kouřit a to podobu minimálně deseti minut, ideálně půl hodiny. Jedině tak lze zaručit, že měření proběhne správně a výsledek nebude zkreslený.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články