PRÁCE 🧰

Jak se liší přesnost měření alkohol testu na obalu a v realitě?

2. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Technologie alkohol testerů Testery pro řidiče

Výrobci často u svých produktů deklarují vlastnosti, které se ale od reality do značné míry liší. U alkohol testerů to podle našeho zjištění bohužel není jinak.

Přesnost měření alkohol testeru na obalu vs. realita

Články na téma princip a funkce alkohol testerů:

  1. Přesnost měření alkohol testeru na obalu vs. realita - právě čtete
  2. Jak funguje alkohol tester?
  3. Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy
  4. Měření alkoholu v dechu

Ne všechny plní to, co slibují

Většina výrobců alkohol testerů uvádí u svých produktů i přesnost, respektive maximální možnou odchylku. V našem testu jsme si ověřili, že ze sedmi přístrojů jen čtyři se dokázaly při měření na simulátoru vejít do stanovené odchylky. Při srovnání proti přístroji Dräger, který používá i PČR, obstály dokonce jen dva, s přimhouřením oka tři (BACtrack Trace Pro nám jednou naměřil 0,070 tam, kde už testovaný subjekt prokazatelně měl v dechu nulu).

Našel se dokonce i tester, který výrobcem uváděné odchylky nebyl schopen dosáhnout nikdy a prakticky ji "obstřeloval" z druhé strany. Abychom k němu ale byli spravedliví, tak tento přístroj (Sencor SCA BA01) správně ukázal alespoň tu nulu. Všechny výsledky, včetně toho, jak moc se který alkohol tester odchýlil od skutečnosti, si můžete projít zde.

Měření alkohol testeru - laboratoř vs. realita

Kde kdo by tedy výrobce alkohol testerů mohl obvinit ze lži a uvádění špatných informací. Jenže ono to tak úplně není. Proč? Přístroje jsou samozřejmě testovány a zkoušeny, nicméně podmínky, za kterých se odchylka měří bude asi možné označit bez nadsázky za laboratorní.

Alkohol tester je přesně zkalibrován a následně v prostředí, které zdaleka neodpovídá reálnému světu podroben několika měření pomocí simulátoru podobného, jako jsme měli na test k dispozici my. A na takto naměřené hodnoty se pak výrobce odkazuje. Asi mu to nikdo nemůže mít za zlé, je ale dobré vědět, že jde spíše o marketing, který má do reality většinou docela daleko.

Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články