PRÁCE 🧰

Na jakém principu funguje alkohol tester

13. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Technologie alkohol testerů Testery pro řidiče

Alkohol tester je strašákem mnoha nepoctivých řidičů. Kvůli požití alkoholu a následnému usednutí do vozu může být odebráno řidičské oprávnění až na dva roky. Případně je dotyčnému odebrána svoboda na jeden až tři léta. Jak funguje alkohol tester?

Na jakém principu funguje alkohol tester

Články na téma princip a funkce alkohol testerů:

  1. Přesnost měření alkohol testeru na obalu vs. realita
  2. Jak funguje alkohol tester? - právě čtete
  3. Citlivost alkohol testeru na vnější vlivy
  4. Měření alkoholu v dechu

Co je alkohol tester

Alkohol tester je zařízení, které umí detekovat přítomnost alkoholu v dechu a také jeho množství. Alkohol testery získaly uplatnění například při policejní silniční kontrole, kdy se zjišťuje, zda daný řidič je schopen řídit motorová vozidla. Dále také na zjištění kázně na pracovištích a také po bujarých oslavách, kdy již chcete řídit.

Jak funguje alkohol tester

Toto zařízení je velmi citlivé a dokáže na principu "vyrábění elektrického proudu" z alkoholu zjistit hladinu alkoholu v krvi. Tento novější typ alkohol testeru se nezahřívá a v průběhu dechové zkoušky pouze tlakové čidlo kontroluje množství vydechnutého vzduchu a na konci zkoušky pumpa nasaje do článku přesný objem vzorku. Tento alkohol tester nelze ovlivnit žvýkačkami, cigaretami, kávou, energetickými nápoji ani zubní pastou.

Jak často kalibrovat alkohol tester

Alkohol testery se prodávají ve více provedeních. Například s možností ukládání naměřených hodnot, možnost propojení s počítačem, možnost nabíjení přes USB kabel. Od těchto vlastností se následně odvíjí také cena alkohol testeru. Přístroj pro užití v zaměstnání, či u policie musí být pravidelně čištěn a kalibrován, nejlépe každých 500 měření.

Dříve byl taktéž hojně využíván starší typ alkohol testeru, který se zahříval a reagoval na přítomnost ethanolu ale i jiných těkavých látek. Následná změna napětí je pak vyhodnocena a jako výsledek je přepočítána a zobrazena na displeji. Avšak tyto testery bylo nutné po 200 měřeních znovu zkalibrovat nebo úplně vyměnit.

Jednorázový alkohol tester

Třetím možným testerem alkoholu je jednorázový alkohol tester, který se prodává v několika podobách. Nejběžnějším je alkohol tester na jedno použití v podobě trubiček, které se při proudění alkoholu v dechu zabarví pomocí přítomných krystalků a je možné určit alespoň přibližnou hladinu alkoholu v krvi ihned na místě.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články