PRÁCE 🧰

Odmítnutí dechové zkoušky

24. 9. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Dechová zkouška Testery pro řidiče

Většina motoristů asi nebude mít problém s podstoupením dechové zkoušky. Jenže existují tací, kterým fráze "alkohol za volant nepatří" nic neříká a proto ví, proč danou zkoušku nepodstupovat. Ti však musí počítat s trestem, který je za odmítnutí čeká.

Odmítnutí dechové zkoušky

Orientační dechová zkouška je standardem při namátkové dopravní kontrole. Neznamená to ale, že byste tuto zkoušku museli podstupovat po každé, kdy vás policisté zastaví. Někdy po vás budou chtít pouze doklady a zkontrolování povinné výbavy, jindy ale mohou řádně požádat právě o dechovou zkoušku. Tu byste neměli odmítat, protože si můžete zadělat na pořádný malér.

Pozor na to, co odmítáte

Ostatně člověk, který nic neskrývá, se nemusí ani ničeho obávat. Navíc podle judikatury Nejvyššího správního soudu vyplývá, že každý řidič, který je řádně vyzván k podstoupení dechové zkoušky, se jí musí podrobit - tudíž, jestli budete chtít na policisty zkoušet nějaké výmluvy nebo je přesvědčovat, že neexistuje důvod, proč by vás měli podezřívat, daleko nepochodíte. Jakmile jste vyzváni, nemáte kam kličkovat. Laicky řečeno, odmítnutí nemá žádnou oporu v zákoně a pokud tedy odmítnete, musíte nést následky.

Pokud víte, že byste mohli nadýchat, zjevně vás napadne, že dechovou zkoušku odmítnete. Což samozřejmě můžete, ale berete plnou odpovědnost za trest, který vám hrozí:

  • pokuta 25 až 50 tisíc korun
  • zákaz řízení až na 2 roky
  • přičtení 7 trestných bodů

Přestupek odmítnutí dechové zkoušky se neřeší na místě, ale automaticky padá do správního řízení

Nicméně, je vhodné si rovněž uvědomit, že odmítnutí vás stojí více, než kdyby se při měření zjistilo, že jste alkohol požili. V tom případě vás totiž čeká "jen" zákaz řízení na 6 až 12 měsíců, 7 trestných bodů (pokud je hodnota nad 0,3 promile) a pokuta od 2 500 do 20 000 korun. Samozřejmě, pokud naměřená hladina přesáhne 1 promile, pak už se jedná o trestný čin, jehož následek je několika násobně horší než odmítnutí dechové zkoušky. Proto zřejmě někteří jedinci přistupují právě k odmítnutí, protože ví, že naměřená hodnota by jim mohla zadělat na pěkné problémy.

Odmítnutí dechové zkoušky

Legislativa

Přestupek definuje zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích (Silniční zákon): 1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích podle §125, písm. d): se v rozporu s § 5 odst. 1 písm. f) a g) odmítne podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti nebyla ovlivněna alkoholem nebo jinou návykovou látkou,

Pokud je zkouška pozitivní

Vyjde-li měření pozitivně, tedy nad 0,24 promile alkoholu, pak jsou dvě možnosti. Vlastně tři, protože měření se v takovém případě provádí znovu pro potvrzení výsledku. Jestliže i ten vyjde pozitivně, tak jste opravdu požili alkohol a vina je na místě. A nebo alkohol tester je poškozený a ukazuje hodnotu špatně. Pro prokázání neviny bude zřejmě nutné lékařské vyšetření. Na něm trvejte zejména v případech, kdy jste opravdu nevinní a neexistuje tak možnost, že byste požili alkohol.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články