PRÁCE 🧰

Odmítnutí dechové zkoušky v roce 2024 vyjde řidiče pěkně draho

9. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Dechová zkouška Testery pro řidiče

1. 1. 2024 vešla v platnost novela zákona o silničním provozu, která s sebou nese celou řadu změn pro pravidelné i příležitostné řidiče. Jednou z nich jsou i vyšší sankce a tresty za odmítnutí dechové zkoušky.

Za odmítnutí dechové zkoušky čekají řidiče tučné pokuty

Kdo může dechovou zkoušku na alkohol provádět?

Asi tou nejčastější otázkou, kterou řada řidičů řeší, je to, kdo má vlastně oprávnění dechovou zkoušku provádět. Zákon se na tuhle problematiku dívá vcelku jasně a říká, že: „Řidič vozidla je povinen se na výzvu policisty, příslušníka Vojenské policie, zaměstnavatele, ošetřujícího lékaře nebo strážníka obecní policie podrobit vyšetření podle zvláštního právního předpisu ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem.

Na silnici vás proto dechové zkoušce na přítomnost alkoholu nejčastěji podrobí policisté při namátkové silniční kontrole. Na tomto místě je dobré poznamenat, že kontrola přítomnosti alkoholu v krvi je součástí rutinní prohlídky a policista nemusí mít vůbec podezření, že řidič alkohol požil. Vyšetření má obvykle charakter dechové zkoušky, případně se provádí z odběru slin nebo potu. Možností je i provedení krevní zkoušky ve zdravotnickém zařízení určeném policistou.

Mohlo by vás zajímat: Jak je to s kontrolou alkoholu na pracovišti? Zaměstnavatel má právo kontrolovat alkohol na pracovišti, ale jen u zaměstnanců, u kterých existuje důvodné podezření, že jsou pod jeho vlivem. Pokud dojde k odmítnutí dechové zkoušky na pracovišti ze strany zaměstnance, zaměstnavatel po něm může požadovat lékařské vyšetření, které je zaměstnanec povinný podstoupit.

Je možné odmítnutí dechové zkoušky a odběru krve?

Řidič nemá právo vyšetření odmítnout. Pokud tak učiní, páchá přestupek, za který mu až do konce roku 2023 hrozilo 25 - 50 tisíc korun pokuty ve správním řízení a odebrání řidičského oprávnění na rok až dva. Nově jsou ale sankce pro řidiče odmítající dechovou zkoušku na alkohol mnohem vyšší.

Sankce za odmítnutí dechové zkoušky na přítomnost alkoholu se zvýší ze současných 50 000 Kč na 75 000 Kč a místo zákazu řízení až na dva roky si hříšník nezajezdí až tři roky. Řidič si navíc „vykoleduje“ také šest „trestných“ bodů a bude tak na půli cesty k odebrání řidičského oprávnění.

Mohlo by vás zajímat: Jak je to s odmítnutím dechové zkoušky na kole? Pokud cyklista odmítne podrobit se dechové zkoušce nebo lékařskému vyšetření, dopustí se přestupku, za který mu hrozí peněžitá pokuta až do výše 15 000 Kč.

Škoda pod vlivem alkoholu a povinné ručení

Pokud řidič pod vlivem alkoholu způsobí škodu, neriskuje jenom tučnou pokutu nebo odebrání řidičského oprávnění. Vzniklou škodu, která se bude ostatním účastníkům dopravní nehody hradit z viníkova povinného ručení, sice pojišťovna vyplatí, vůči viníkovi ale bude uplatňovat tzv. regresní plnění. V praxi to znamená, že pojišťovna bude uhrazené nároky vymáhat po viníkovi nehody, který byl pod vlivem alkoholu.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články