PRÁCE 🧰

Co přinese novela zákona o podmínkách provozu vozidel? Jednodušší bodový systém i vyšší pokuty

26. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Začátkem ledna vláda schválila novelu zákona o silničním provozu. Zákon teď musí projít Sněmovnou. Pokud jej Sněmovna schválí, zákon by měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2024. Jaké nejdůležitější změny přináší?

Novela počítá s řidičákem na zkoušku i vyššími pokutami

Zjednodušený bodový systém

Nynější systém trestných bodů by se měl zjednodušit z pěti sazeb na tři. Nově tedy bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest bodů. Pokud řidič nasbírá dvanáct trestných bodů, přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud. Zákonodárci si od nového bodového systému slibují zjednodušení a lepší srozumitelnost.

Až pětinásobně vyšší pokuty

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel počítá také s vyššími pokutami. Zatímco dnes řidiči pod vlivem hrozí ve správním řízení pokuta ve výši 20 000 Kč, nově bude o pět tisíc vyšší. Pokud navíc řidič dechovou zkoušku odmítne, hrozí mu pokuta až 75 000 Kč. U dalších závažných přestupků (např. překročení rychlosti, vjezd na železniční přejezd přes zákaz nebo jízda na červenou) se pokuta zvýší pětinásobně na 25 000 Kč. Méně závažné přestupky budou nově pokutovány maximálně 5 500 korunami.

Rezervace registračních značek

Pokud Sněmovna zákon schválí, řidiči i dopravní firmy by si v budoucnu mohli předem rezervovat registrační značky aut až na jeden měsíc. Žádost bude muset obsahovat VIN vozidla, a pokud vozidlo VIN nemá, pak alespoň číslo podvozku. Změna umožní motoristům vyřizovat potřebná povolení ještě předtím, než je vozidlo zapsané v registru. Do minulého roku šlo „espézetku“ vyřídit až po zapsání auta do registru.

Novela počítá s řidičákem na zkoušku i vyššími pokutami

Řidičák na zkoušku

Pokud nezkušený řidič dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá šestibodový přestupek (viz nová pravidla bodového systému) nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně-psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu. Ta bude spočívat ve čtyřhodinové výuce příčin dopravních nehod a jejich prevence a také bude zahrnovat čtyřhodinovou teorii a jízdu v autoškole.

Konec velkého techničáku

Od 1. 1. 2024 již řidičům nebude vydáván velký technický průkaz. Veškerá data z velkého techničáku budou nově vedena elektronicky a pro řidiče budou dostupná přes Portál dopravy, který funguje od loňského prosince. Nově tak budou řidiči fyzicky dostávat pouze malý technický průkaz, který by se měl rozšířit o nové informace.

Stopadesátka na dálnicích

Podle novely zákona o silničním provozu by se na nových úsecích českých dálnic mohla zvýšit maximální povolená rychlost o 20 kilometrů v hodině, tedy až na 150 km/h. Podle vyjádření ministra dopravy je maximální povolená rychlost 150 kilometrů v hodině plánována zatím pouze na dvou úsecích dálnic. Ačkoliv už byl tento nápad několikrát smeten ze stolu, stávající vláda ho opět oživila.

Sedmnáctiletí řidiči za volantem

Novela počítá také s možností, která povoluje sedmnáctiletým řidičům usednout za volant pod dohledem zkušeného bezúhonného řidiče-mentora. Cílem je rychlejší, ale přesto bezpečné, získávání řidičských dovedností. Za porušení výše uvedené povinnosti bude mentorovi nahlášenému na dopravním úřadě hrozit pokuta až 25 000 Kč. Od 18 let bude moci mladý řidič jezdit sám.

Zdroj info: iRozhlas.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články