PRÁCE 🧰

Kdy mohu vjet do křižovatky na červenou

23. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na červenou se jezdit nemá! Hrozí za to pokuta, a dokonce i zákaz řízení. Jsou však situace, kdy na červenou jet můžete naprosto beztrestně.

Jízda na červenou – body a pokuta

Jízda na červenou a pokuta

Pokud se dopustíte přestupku a na červenou například projedete křižovatkou, hrozí vám pokuta na místě ve výši až 2500 korun. Pakliže půjde přestupek do správního řízení, připravte si 2500 až 5000 korun. Ovšem tím to nekončí! Spácháte-li ten samý přestupek dvakrát v rámci 12 po sobě jdoucích měsíců, bude druhá pokuta ve správním řízení 7000-25 000 korun a dočkáte se pravděpodobně i zákazu řízení na až 6 měsíců.

Jízda na červenou a body

Co se týče bodového ohodnocení přestupku, tak jízda na červenou se vám do karty řidiče zapíše 6 body. A k jejich odečtení dojde až po dvou letech, protože každý rok, kdy zvládnete jezdit bez bodovaných přestupků se odmažou 4 body.

Jízda na červenou a důkaz

Prokazování přestupku je poměrně jednoduché. Na některých křižovatkách jsou kamery, přičemž jedna snímá situaci vždy z větší dálky, aby bylo jasně vidět odkud kam řidič jel a jak křižovatkou projížděl a druhá hlídá samotnou čáru na hranici křižovatky. Jakmile tu překročíte v okamžiku, kdy svítí na semaforu červená, dojde k zaznamenání přestupku a uložení jeho záznamu. Automatizovaný systém se postará o to, aby byl vyhodnocen, následně vám přijde obsílka nebo zpráva do datové schránky a budete předvolání ke správnímu řízení.

Když projedete na červenou a přestupek uvidí policista, je to tak trochu výhra, protože pokuta na místě bude menší než ve správním řízení. I tak to ale nebude příjemné a 2500 korun umí provětrat peněženku.

Kdy lze jet na červenou bez trestu?

Jízda na červenou bez bodů a pokuty je možná jen ve výjimečných případech. Obecně lze spáchat přestupek za předpokladu, že se tím odvrátí možná škoda na majetku a zdraví, která by mohla vzniknout. Musí tu ale fungovat určitá přiměřenost. Typicky se jedná o situace, kdy se ke křižovatce blíží houkající sanitka, hasiči nebo vozidlo policie a nemohou projet jinak, než že někdo vjede do křižovatky na červenou a zastaví v ní tak, aby byl průjezd složek IZS umožněn. Následně je to na řidiči a jeho vyhodnocení situace, jestli křižovatkou opatrně projede nebo počká, až se auta za ním rozjedou na zelenou. Je pravda, že jakmile se řidič dostane tak daleko do křižovatky, že nevidí na semafor, je v dost nekomfortní situaci a musí spoléhat na to, že ostatní řidiči to budou respektovat a případně mu pomohou třeba probliknutím nebo zatroubením.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články