PRÁCE 🧰

Poškození dopravní značky, přestupek nebo trestný čin?

4. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dokážete si představit, jak by to na silnicích vypadalo, kdyby neexistovaly dopravní značky? V menším měřítku dokáže pěkný zmatek způsobit i jedna chybějící nebo poškozená dopravní značka. Proto je třeba předcházet jejich zbytečnému znehodnocování.

Poškození dopravní značky: Jedná se o přestupek?

Poškození dopravní značky - přestupek nebo trestný čin?

Dopravní značky představují nezastupitelný komunikační prvek v provozu. Poškození dopravní značky proto může být klasifikováno jako přestupek i trestný čin. To se týká ohnutí značky, jejího otočení, povalení, zakrytí, znečištění nebo odcizení. Pokud by vás cestou z hospody pod vlivem alkoholu popadlo nutkání si to s nějakou značkou vyříkat, raději mu odolejte. V opačném případě by vás to mohlo stát nemalou částku.

Ještě horší variantou pak může být situace, kdy vlivem poškozené dopravní značky dojde k obecnému ohrožení. V případě, že byste nějakým způsobem poškodili dopravní značku a to by vedlo k ohrožení zdraví někoho dalšího, měli byste pořádný malér. Typicky by taková situace mohla nastat u značek upravujících přednost.

Úmyslné nebo neúmyslné poškození dopravní značky

Ani v momentě, kdy dopravní značku poškodíte neúmyslně, nejste z obliga. Platí to i při nabourání značky třeba při couvání. Lepší možností než ujet z místa nehody a doufat, že vás neviděl žádný svědek ani dopravní kamera, je nahlášení události. To vás sice bude něco stát, protože i značku je třeba opravit, ale ušetříte si nervy a případně i další nedobrovolnou účast na vyšetřování celé záležitosti.

Chcete-li vědět, co vás čeká v případě, že úmyslně nebo neúmyslně poškodíte dopravní značku, nahlédněte do zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích a do zákona č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku. V těchto normách je vše přesně definované.

V případě, že byste naopak sami narazili na poškozenou dopravní značku, měli byste o jejím stavu informovat správce komunikace, ke které se vztahuje. V obci se jedná o místní úřad, na silnicích nižších tříd jde o krajský úřad a u silnic vyšších tříd je nutné informovat Ministerstvo dopravy. Pokud máte dojem, že by poškození konkrétní dopravní značky přímo ohrožovalo bezpečnost provozu, můžete o tom informovat policii na čísle 158.

Zdroj info: Zákony pro lidi, Auta, Dopravní značení a zařízení.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články