PRÁCE 🧰

Jak postupovat při vybodování

27. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Řidiči za své prohřešky na silnicích mohou od správních orgánů obdržet tučné pokuty, pro mnohé z nich je ale důležitější bodové konto. Víte, jak postupovat v případě vybodování?

Jak postupovat při vybodování

Bodový systém v České republice je pro všechny řidiče důležitý. Každý motorista začíná s nulovým počtem bodů, pokud se však na silnicích nechová dle předpisů, může mít za své počínání penalizován. Jakmile motorista získá 12 trestných bodů, řízení pro něj minimálně na nějakou dobu skončilo.

V praxi se nejedná o vůbec neobvyklou situaci. Statistiky totiž ukatují, že každý rok se vyboduje několik tisíc hříšníků, v průměru to vychází na zhruba 400 motoristů za jeden měsíc. V některých případech dochází k vybodování dokonce opakovaně, je však pravdou, že nápravné opatření má na většinu řidičů pozitivní vliv a trestné body tedy správně plní účel, pro který došlo k jejich zavedení.

Bodový systém v Česku funguje už 18 let

Bodový systém v České republice má stále poměrně mladou historii. K jeho zavedení totiž došlo teprve v roce 2006 a vztahuje se jen a pouze na řízení motorových vozidel na území České republiky. Jakmile dojde ke spáchání dopravního přestupku, obdrží motorista 2 až 6 trestných bodů, a to v návaznosti na konkrétní provinění. Ty se následně mohou sčítat.

U některých přestupků, které je možné vnímat jako méně závažné, se trestné body vůbec neudělají a takové prohřešky jsou ze strany policejních složek často řešeny pouze domluvou nebo peněžitou sankcí. Pro ty vážné dopravní přestupky ale zároveň platí pravidlo „dvakrát a dost“, u méně dramatických pak pravidlo „třikrát a dost“.

Po vybodování čeká motoristu zdlouhavý a náročný proces

Pokud se řidiči „povede“ vybodovat, čeká ho poměrně nepříjemný a velmi zdlouhavý proces. Řidiči není umožněno obsluhovat vozidlo a za volant se může opětovně dostat až po uplynutí jednoho roku.

Aby se však skutečně mohl do auta jako řidič opravdu znovu vrátit, musí zároveň z jeho strany dojít ke splnění hned několika podmínek. Konkrétně se jedná o úspěšné absolvování dopravně-psychologického vyšetření, podstoupení lékařské prohlídky a rovněž jde o přezkoušení a úspěšně absolvování zkoušky odborné způsobilosti v autoškole.

Jakmile ze strany řidiče dojde ke spáchání posledního přestupku, obdrží doporučený dopis. Jeho součástí je mimo jiné výzva k odevzdání řidičského průkazu, a to z důvodu pozbytí potřebného oprávnění. Na odevzdání má motorista pět pracovních dnů. Pokud k odevzdání nedojde, může mu být uložena pokuta až ve výši 30 tisíc korun. Jestliže by řidič i dál pokračoval v řízení, dopouští se trestného činu, za který hrozí odnětí svobody až na tři léta.

Konkrétní postup stručně a jasně

Jakmile uplyne jeden rok a motorista splní i další podmínky, o kterých zákon hovoří, bude automaticky nařízen odpočet bodů. To v praxi znamená, že všechny trestné body z konta jsou motoristovi smazány.

Případné vrácení řidičského průkazu se v případě shrnutí řídí několika základními body, které motoristé musí respektovat a následovat.

  1. V prvém případě je třeba vybrat autoškolu, kde dojde k potřebnému přezkoušení odborné způsobilosti.
  2. V autoškole je nutné, aby řidič měl u sebe výpis z karty řidiče a žádost o řidičské oprávnění.
  3. Motoristé musí myslet na to, že přezkoušení je možné až po uplynutí roční lhůty. Následně se týká teoretického testu, první pomoci a zároveň je třeba úspěšně absolvovat i zkoušku z ovládání a údržby vozidla. Samozřejmostí je také zkušební jízda s komisařem.
  4. Následovat bude lékařské vyšetření u praktického lékaře a rovněž i dopravně psychologické vyšetření, které zájemce vyjde zhruba na 3 500 korun. Ceny se ale v praxi mírně liší, mohou být nižší i vyšší.
  5. Jakmile dojde ke splnění všech podmínek, může zájemce zamířit na obecní úřad s rozšířenou působností a požádat o vrácení řidičského oprávnění.

Zdroj info: vybodovan.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články