PRÁCE 🧰

Testy v autoškole. Jak na ně?

4. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Autoškola

Čekají vás závěrečné testy v autoškole a řešíte, jak se na ně co nejlépe připravit? Hlavně žádný strach. V tomto článku vám poradíme, jak písemnou část závěrečných zkoušek v autoškole s úspěchem zvládnout.

Testy v autoškole. Jak na ně?

Získání řidičského průkazu je pro mnoho lidí obrovsky důležitým životním milníkem. Možnost řízení totiž každý rok láka několik desítek tisíc Čechů. Možným stresujícím faktorem jsou však závěrečné testy v autoškole, bez jejichž splnění se zájemce o řízení na silnici nedostane.

Už od roku 2013 v České republice platí, že závěrečné testy v autoškole mají jen dvě části. Tou první je zkouška z aktuálně platných předpisů o provozu na pozemních komunikacích, tou další jsou pak praktický jízdy s výcvikovým vozidlem.

Jak teoretická a praktická část vypadá?

V rámci teorie se zájemce o řízení setká s 25 otázkami, na které má 30 minut. Jednotlivé úkoly jsou rozdílně bodovány a je možné se v rámci nich setkat s dopravními značkami, legislativou, zdravovědy nebo konkrétním řešením dopravních situací. Abyste touto první částí závěrečných zkoušek prošli, je třeba získat alespoň 43 bodů.

Jakmile se vám podaří první teoretickou část zvládnout, budou vás čekat už jen praktické jízdy. Jejich trvání je v praxi velmi rozdílné, nejčastěji se však pohybují mezi 30 až 40 minutami. Komisař bude zkoumat, jak se v praxi dokážete popasovat s parkováním, světelnými křižovatkami nebo se zvládáním specificky nastalých dopravních situací.

Kde můžete online testy najít

V rámci tohoto článku se podrobněji podíváme na to, jak co možná nejlépe a na první pokus zvládnout písemné testy. Prvotním základním předpokladem pro úspěch je váš odpovědný přístup. Vyberte si takovou autoškolu, kde vás na teoretickou část dobře připraví. Neopomíjejte průběžnou přípravu, a hlavně nehoňte nic na poslední chvíli.

Velkou výhodou písemné části závěrečných zkoušek v autoškole je, že všechny otázky jsou plně k dispozici. Nehrozí tedy, že byste se v konečném testu setkali s otázkou, která by nebyla na webových stránkách Ministerstva dopravy České republiky oficiálně zveřejněna. Výhodou rovněž je, že všechny zkušební online testy jsou vám k dispozici úplně zdarma.

Jak se s písemnou části co nejlépe popasovat?

I pro testy v autoškole tedy platí osvědčená rada – biflování, biflování a znovu zase biflování. Jednotlivé testy můžete opakovaně projíždět, některé otázky se můžete naučit nazpaměť. Pro provoz na silnici ale bude nejlepší, když všem otázkám dostatečně porozumíte. Studie totiž ukazují, že pouhé učení se nazpaměť nemá v praxi příliš dlouhodobě pozitivní výsledky.

Statistiky ukazují, že první pokus řada lidí nezvládne. Ve většině případů ale za to může nadměrný stres, který je s touto zkouškou samozřejmě spojen. Pokud by se vám jej podařilo odbourat, šlo by o první výraznější předpoklad k tomu, že vaše snaha bude ve finále úspěšná. Se stresem vám může pomoci čokoláda s vyšším obsahem kakaa, bylinkový čaj nebo třeba hrnek mléka s medem.

Pomocnou rukou jsou i mobilní aplikace

Pokud se řadíte k typům, kterým vyhovují mobilní aplikace, máme pro vás řešení. Díky technologickému pokroku totiž v minulosti vznikla celá řada aplikací, které vám s úspěšným získáním řidičského oprávnění pomohou.

Tou v praxi nejpoužívanější aplikací je „Autoškola“, která je pro všechny ke stažení zdarma. K dispozici je pro operační systémy iOS i Android. Najdete v ní všechny otázky, se kterými se můžete podle aktuálního věstníku Ministerstva dopravy České republiky setkat. Autoři této aplikace zároveň výrazněji označily takové otázky, ve kterých se v praxi nejvíce chybuje. Kromě zkouškových otázek tam najdete i přehled a popis dopravních značek.

Pokud se vám přeci jen nepodaří písemné testy zvládnout, nic se neděje. Ty opravné totiž už jistě vyjdou. První opravnou zkoušku je možné absolvovat nejdříve po pěti dnech a na jejich úspěšné složení máte dalších šest měsíců. Hlavně nemějte až příliš velký strach. Přistupujte k nim sice s respektem, ale také s potřebným klidem. Stres totiž ničemu nepomůže.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články