PRÁCE 🧰

Dáme za autoškolu v roce 2024 přes 20 tisíc?

30. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autoškola a řidičský průkaz Autoškola

Každý rok zavítá do českých autoškol zhruba 100 tisíc lidí. Při výběru konkrétního kurzu si ale většina zájemců o řízení všímá toho, jak se ceny v českých autoškolách za posledních let dramaticky zvýšily.

Přehoupne se cena autoškoly v roce 2024 přes hranici 20 tisíc Kč?

Články na téma cena autoškoly:

  1. Kolik stojí autoškola?
  2. Ceník autoškoly
  3. Přehoupne se cena autoškoly v roce 2024 přes hranici 20 tisíc Kč? - právě čtete
  4. Kolik dnes stojí autoškola a jak se ceny liší mezi kraji?

Data Českého statistického úřadu ukazují, že mezi lety 2012 a 2023 ceny stouply už více než dvojnásobně. Otázkou proto je, jak se cenová politika autoškol v České republice bude vyvíjet v dalších letech.

Data Českého statistického úřadu ukazují, že v roce 2012 vyšla průměrná cena kurzovného v autoškole pro získání řidičského průkazu skupiny B na 9 390 Kč. V srpnu roku 2023 se ale tato cena zvýšila už na 19 344 Kč. Obrovský skok statistici zaznamenávají hlavně od roku 2020, kdy kurzovné vyšlo na 10 800 Kč.

Cena autoškoly. Vývoj průměrné ceny kurzu pro získání řidičského oprávnění skupiny B, Zdroj: Český statistický úřad
Cena autoškoly v roce 20129 390 Kč
Cena autoškoly v roce 20139 158 Kč
Cena autoškoly v roce 20149 100 Kč
Cena autoškoly v roce 20159 068 Kč
Cena autoškoly v roce 20169 154 Kč
Cena autoškoly v roce 20179 276 Kč
Cena autoškoly v roce 20189 467 Kč
Cena autoškoly v roce 20199 934 Kč
Cena autoškoly v roce 202010 800 Kč
Cena autoškoly v roce 202112 605 Kč
Cena autoškoly v roce 202215 908 Kč
Cena autoškoly v roce 202318 835 Kč
Cena autoškoly v roce 08/202319 344 Kč

Řada lidí se ptá, proč se cena autoškoly skupiny B za posledních několik měsíců tak dramaticky zvýšila. Aby bylo možné na tuto otázku odpovědět, je třeba podrobněji nahlédnout do cenotvorby jednotlivých firem.

Co ovlivňuje cenovou politiku českých autoškol?

Na výslednou cenu kurzu pro získání řidičského oprávnění v autoškole má vliv celá řada faktorů. Většina z nich souvisí s nákladovou složkou, která do konečné ceny citelně promlouvá. Jakmile roste, mají autoškoly v podstatě jen dvě možnosti. Zredukovat náklady, anebo zvýšit konečné ceny.

Po koronavirové pandemii a v důsledku války na Ukrajině se ale ceny v posledních měsících zvýšily v podstatě napříč všemi sektory české ekonomiky a nevyhnulo se tedy ani autoškolám, které se snaží vývoj nákladů pro další měsíce predikovat. Zvýšila se cena nových vozů, stouply ceny náhradních dílů. Velké cenové výkyvy jsou patrné i u paliv.

Ceny budou dál růst

V souvislosti s dalším možným cenovým vývojem českých autoškol je ale možné konstatovat, že změna k lepšímu se nejspíš nedá očekávat. Ba naopak. Je predikovatelné, že cena kurzu v české autoškole bude v dalších letech nadále stoupat, a to hned z několika důvodů.

Do konečné ceny kurzu v autoškole se totiž promítá i mzdová složka personálu. V souvislosti s cenovým vývojem za posledních několik měsíců je ale možné očekávat, že zaměstnanci napříč českou ekonomikou budou ve velkém tlačit na zvýšení svých mezd.

Jelikož je míra nezaměstnanosti v České republice už léta velmi nízká, je patrné, že naprostá většina českých zaměstnavatelů těmto požadavkům ustoupí a autoškoly nebudou výjimkou. Vyšší mzdové náklady se ale podniky, kterým se nepodařilo v uplynulých měsících zvýšit marže, budou snažit kompenzovat dalším zdražením svých služeb.

Cena autoškoly skupina B – přesáhne hranici 20 tisíc Kč?

Navíc je zřejmé, že v posledních měsících setrvale roste i cena nových vozů či náhradních dílů, což jsou další příčiny, proč cena průměrného kurzovného v příštích měsících přesáhne psychologickou hranici 20 tisíc korun. Podobně bude reagovat i cena autoškoly na motorku nebo traktor.

Firmy navíc nemají příliš motivaci konečnou cenu snižovat. Ve velkých městech sice funguje konkurenční prostředí, které má na finální cenovou politiku ve prospěch spotřebitele výrazný vliv, poptávka po řízení je ale v České republice dlouhodobě velmi vysoká a nedá se očekávat, že by se v dalších měsících až letech měla nějak výrazně redukovat.

Česká národní banka ve svém výhledu očekává, že celková míra inflace se za příští rok dostane na 2,6 %, čímž se přiblíží stanovenému inflačnímu cíli ve výši 2 %. Cenová úroveň autoškol se ale do odhadované výše inflace příliš nepropisuje a její zvýšení může být třeba oproti energiím mnohem vyšší. Řada českých autoškol zároveň může v příštím roce na růst nákladů z posledních let zareagovat až se zpožděním, což se do průměrné ceny autoškol taktéž znatelně propíše.

Zdroj info: naucseridit, ČSÚ, penize.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články