PRÁCE 🧰

Jak jednoduše zjistit stav bodového konta řidiče

23. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čeští řidiči si od počátku nového roku zvykají na nové změny. Dotkly se i bodového konta.

Aktuální stav bodového konta. Jak ho zjistit?

Bodový systém je na území České republiky v platnosti už od července roku 2006. I přesto ale velká řada motoristů stále neví, kde a jakým způsobem může zjistit aktuální stav svého bodového konta.

Dlouhá léta platilo, že zjištění aktuálního stavu bodového konta bylo poměrně těžko zvládnutelným úkolem. Motoristé se nevyhnuli nekonečnému chození na poštu, respektive na Czech POINT. Taková možnost tu je i v roce 2024. K ní se ale během posledních let přidaly i další, které tento proces mnohonásobně ulehčily.

Jak to přesně funguje na Czech POINTU?

Nejprve ale ještě krátce k již uvedenému Czech Pointu. Služba je zpoplatněná, první strana vyjde zájemce většinou na 69 korun, každá další pak na 40 korun. Myslete ale na to, že cenovka není vždy jednotná. Záleží, na jaký Czech Point v praxi zrovna narazíte, jejich cenové sazebníky jsou totiž v praxi rozdílné.

Nejčastěji se zájemci mohou s Czech pointy setkat hlavně na pobočkách České pošty. Kromě toho ale mohou zájemci navštívit i třeba pobočky Hospodářské komory. Zde je ale potřeba myslet na to, že některé pobočky to v praxi neumožňují. Vždy je tedy lepší přímo zavolat a dotázat se, jestli takovou službu nabízí.

Cenová politika poboček Hospodářské komory se v každém případě velmi podobá tomu, na co narazíte na České poště a nemusíte se tedy obávat, že byste si výrazněji připlatili. Pokud se vám na pobočku České pošty nebo Hospodářské komory nechce, můžete zajít i na registr řidičů, který najdete na úřadu každé obce s rozšířenou působností.

Portál občana, Portál dopravy

Už v roce 2019 se k tradičnímu Czech pointu přidal i Portál občana. Státní web, na kterém dochází ke shromažďování celé řady informací, které občané České republiky čas od času potřebují. Do Portálu občana je možné se dostat jednoduše přes Datovou schránku. Přihlášení i všechny výpisy tam jsou zdarma.

Od ledna roku 2024 se o změně bodového konta mohou řidiči dozvědět rychleji, a to přes SMS zprávu. Stačí, když si řidič nastaví zasílání notifikací přes Portál dopravy.

Portál dopravy je výsledek digitalizačních snah Ministerstva dopravy. Motoristé mají v něm možnost zjistit informace o platnosti řidičského průkazu a rovnou v něm požádat i o nový. Jednou z jeho výhod je také možností vyjetí aktuálního bodového konta nebo informací o přestupcích, zákazech nebo profesní způsobilosti.

Portál dopravy tedy funguje jako důležitá spojka pro každého řidiče a zájemce se na tento server dostane jednoduše přes Portál občana. V praxi je několik možností, jak se přihlásit. Tou nejjednodušší je zřejmě bankovní identita. Možností je ale i mobilní klíč eGovernmentu nebo třeba eObčanka.

Nově i SMSkou či emailem

Jak jsme v tomto článku již uvedli, od ledna roku 2024 se v Portálu dopravy objevila nová funkce. Motoristé mohou nastavit, že jim Portál dopravy budou změny týkající se stavu bodového konta zasílat automaticky, a to SMS zprávou nebo e-mailem. Umožnila to novela vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, kterou ještě před loňskými Vánoci schválila Legislativní rada vlády.

„Každý řidič by měl vědět aktuální stav svého bodového konta. Na Portálu dopravy od 1. ledna tedy zavádíme možnost požádat i o zasílání všech bodových změn jednoduše a pohodlně třeba do mobilu. K odběru notifikací se řidič přihlásí zdarma přes Portál dopravy. Zde budou mít zájemci na výběr tři možnosti, jakým způsobem si notifikace nechat zasílat: prostřednictvím SMS, e-mailu nebo aplikační notifikace v prostředí Portálu dopravy a Portálu občana.“ představuje vychytávku pro řidiče ministr dopravy Martin Kupka.

V praxi jde o užitečnou novinku, která může řidičům citelně pomoci. Každý motorista má totiž k dispozici jen dvanáct trestných bodů. Jakmile je nasbírá, dorazí mu poštou nebo do datové schránky oznámení o vybodování. Součástí tohoto oznámení bude také výzva o odevzdání řidičského průkazu v důsledku pozbytí jeho oprávnění. Na odevzdání řidičského průkazu pak bude mít pět pracovních dnů, během kterých se musí dostavit na příslušný úřad.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články