PRÁCE 🧰

Portál občana je skvělý nástroj pro řidiče

1. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Digitalizace ve vztahu občan – stát u nás dost pokulhává. Přesto se malými krůčky přibližujeme některým zemím, které jsou v tomto o desítky let před námi. Jedním z pozitivních ostrůvků je i Portál občana, tedy „brána k elektronickým službám státu”.

Portál občana je skvělý nástroj pro řidiče

Sám jsem objevil tuto vymoženost relativně nedávno. Z možností, jak si život zjednodušit digitalizací jsem využíval hlavně Datovou schránku, která je poměrně tragická a v některých ohledech mi připomněla mé začátky s e-maily, což se datuje někde do 90. let minulého století. Každopádně přes datovku, respektive přes můj login do ní, se přihlašuji i do Portálu občana na webu.

Přihlášení

Portál občana – platnost řidičského průkazu

Po přihlášení vidím v horní části nejnovější zprávy z Datové schránky, kam, jak se můžete sami přesvědčit, mi nedávno přišlo třeba oznámení o tom, že mojí fabii přezdívané Soumar bude končit technická. Dále je menu rozděleno do kategorií. Pod položkou Moje doklady se může člověk přesvědčit, jestli mu třeba nekončí platnost řidičského průkazu. Jasně, druhou možností je sáhnout do peněženky, ale v té si zase nenastavíte, aby vás včas upozornila, že si máte dojít vyřídit nový doklad, protože tomu starému končí platnost. Portál občan tohle umí a včas pošle informativní zprávu do Datové schránky.

Bodové hodnocení

Portál občana – ePetice

Za zmínku rozhodně stojí ePetice. Kdybyste někdy měli dlouhou chvíli, můžete se přesvědčit o tom, jak moc důležité věci někteří občané řeší. Někdy je to fakt bizár nad kterým zůstává rozum stát. Nicméně hlavní výhodou demokracie je, že blbci se mohou naplno projevit a nikdo je za to nebude stavět ke zdi.

ePetice

Portál občana – registr vozidel

Přichází první opravdu důležitý bod – Registr silničních vozidel. Nudná položka, která vám ukáže, co máte na sebe registrované za auta. Jenže! V mém případě nedávno odhalila, že jsem už přes 20 let majitelem vozidla, které nemám, nemám k němu ani SPZ a ani jeden doklad. O tom, jak se takové auto odhlašuje, chystám samostatný text, protože to je poměrně dobrodružné. Nicméně, jak se sami můžete přesvědčit, tak se mi to povedlo a ke dni tvorby tohoto textu mám na sebe psané už jen naše dva rodinné povozy.

Registr vozidel

Mimochodem, v tomto registru se můžete také podívat do své motoristické historie, a dokonce se přesvědčit, jestli vozidla, která jste prodali, stále ještě jezdí, nebo ne. Stačí na konkrétní vozidlo kliknout, pak kliknout na Doklady a stav a dole na Aktuální status vozidla. Kdyby vás zajímalo víc, pak se přes Technické prohlídky můžete proklikat až na výstupy z jednotlivých STK, které vozidlo absolvovalo. Moje Yamaha FZS 600 stále ještě dělá radost, stejně tak Ford Mondeo, bohužel škodověnka už to má za sebou…

Provozovaná vozidla

Portál občana – trestné body

Pro řidiče ještě jedna užitečná věc, tedy Bodové hodnocení řidiče. Zde se, jak už název napovídá, dozvíte o tom, jak jste na tom s body. Musím se pochválit, jsem celkem vzorňas a jak se může vážený čtenář přesvědčit, mé konto je od roku 2014 neposkvrněné. Jelikož je zde možné se podívat do historie, tak se „pochlubím“ jednou svojí mladickou nerozvážností, možná spíš smůlou. Povedlo se mi nabrat dvě pokuty v jeden den. Kdo z vás to má?

Pokuty

Doufám, že jsem na nic nezapomněl. Tento článek není nijak objevný, ale chci jenom upozornit na fakt, že my řidiči máme v rukou velmi komfortní způsob, jak se dostat k důležitým informacím bez toho, abychom museli opouštět pohodlí domova. A každé takové zjednodušení života, které nám stát připraví, rozhodně za zmínku stojí. Pakliže jsem na něco zapomněl nebo máte nějaké své tipy, jak Portál občana využít, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích!

Zdroj info: Portál občana.
Zdroj médií: Portál občana.

Podobné články