PRÁCE 🧰

Skryté prvky a funkce aut: Škodovka ukrývá škrabku, palivoměr napoví, kde se nachází nádrž

12. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Starší i moderní auta jsou plná vychytávek a praktických funkcí, o kterých mnoho řidičů neví a tak je ani nevyužívá. Víte například, že ve vaší škodovce je ukrytá škrabka na led a palivoměr vám bezpečně poradí, na které straně je nádrž?

Znáte všechny skryté prvky a funkce vašeho plechového miláčka?

Zavírání a otevírání okýnek na dálku

Většina klíčků (nejen) mladoboleslavské škodovky neumí auto pouze odemknout a zamknout. Dlouhým stiskem odemykacího nebo zamykacího tlačítka lze zavřít či naopak otevřít všechna okénka. Auto tak můžete rychle odvětrat, ještě než do něj nastoupíte, případně po zaparkování dovřít všechna okénka, která jste během jízdy otevřeli.

Mohlo by vás zajímat: U modernějších a novějších vozů je možné klíčkem sklopit i zrcátka. Pokud se tedy automaticky nesklopí hned po uzamčení vozidla.

Škrabka na led s měrkou dezénu

Sníh a mráz každoročně překvapí nejen silničáře, ale taky většinu řidičů. Pokud zrovna po ruce nemáte škrabku na led, není potřeba panikařit. U novějších modelů škodovek se totiž s největší pravděpodobností ukrývá v krytu hrdla palivové nádrže. Průhlednou část škrabky navíc můžete použít jako lupu. Trapézová škrabka na led je vybavena i měrkou hloubky dezénu pneumatik pro snadnou kontrolu opotřebení dezénových drážek.

Znáte všechny skryté prvky a funkce vašeho plechového miláčka?

Štít proti oslnění

Naprostá většina automobilů je vybavena i zpětným zrcátkem se speciálním zobáčkem, který po zamáčknutí nastaví zrcátko tak, že odrazí světla, která svítí na autě za vámi. Ve výsledku nebudou světlomety tak jasné a bude se vám lépe řídit. U nejnovějších modelů pak zobáček na zpětných zrcátcích s částečně digitálním zobrazením funguje jako přepínání mezi klasickým zrcadlovým náhledem nebo právě tím digitálním.

Voděodolné schránky ve výplních předních dveří

U novějších modelů Škoda Octavia najdete v obou předních dveřích speciální schránku. Schránka na straně řidiče se standardně dodává s deštníkem nebo smetáčkem. Na přání lze stejnou výbavu objednat také do druhé schránky. Schránky jsou voděodolné, takže jim vlhkost z deštníku nevadí.

Madla pro snazší nástup a výstup

Spousta řidičů se mylně domnívá, že madlo na jejich straně slouží jako držadlo při dynamičtější jízdě nebo při jízdě v terénu. Ve skutečnosti ale tenhle prvek výbavy, kterým se může pochlubit nejen mladoboleslavská Škoda, slouží k jednoduššímu nastupování a vystupovaní z auta. U vozidel s vyšší světlou výškou nebo prahy není madlo nainstalováno na strop, ale na sloupek.

Znáte všechny skryté prvky a funkce vašeho plechového miláčka?

Tahák na palivoměru

Pokud řídíte nové nebo vypůjčené auto, budete pravděpodobně před příjezdem k pumpě tápat, na které straně se nachází palivová nádrž. Návod přitom máte přímo na očích. Vedle loga čerpacího stojanu na palivoměru totiž u většiny aut najdete také malý trojúhelník (šipku) ukazující na stranu, ze které se auto tankuje.

Zdroj info: Autosalon.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články