PRÁCE 🧰

Jak na dlouhodobé odstavení vozidla? Máme pro vás praktické rady a tipy

9. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Důvodů, proč musíte nechat automobil dlouhodobě stát, může být nespočet. Nejčastěji tuto situaci řeší majitelé veteránů nebo „sporťáků“. Možná ale cestujete na delší dobu do zahraničí nebo zkrátka nepotřebujete s vozem jezdit.

Dlouhé odstavení vozidlu neprospívá. Jak ho správně připravit?

Dlouhodobé odstavení ale autu z mnohých důvodů neprospívá. Tím spíš, pokud ho musíte nechat stát venku na ulici nebo na nekrytém pozemku. Jak vozidlo na dlouhodobé odstavení připravit, aby se mu nic nestalo?

Auto v ideálním případě garážujte

Dlouhodobě odstavený automobil na ulici nebo parkovišti trpí rozmary počasí, ale může se stát také cílem nejrůznějších lapků a nepoctivců. Pokud tedy tu možnost máte, automobil garážujte. V opačném případě alespoň čas od času parkovací místo měňte. Jednak bude případným vandalům nebo zlodějům jasné, že se s autem hýbe a zároveň protočíte aspoň jednou za čas motor.

Náš tip: Proti vandalismu nebo odcizení váš vůz ochrání havarijní pojištění, případně připojištění k povinnému ručení.

Dlouhé odstavení vozidlu neprospívá. Jak ho správně připravit?

Vlhkost je prevít

Dlouhodobě odstavenému autu na venkovním prostranství nejvíce škodí vlhkost. I když jdou technologie stále dopředu, žádnému výrobci se ještě nepodařilo s úplnou jistotou porazit korozi. Dlouhými prostoji v rámci týdnů a měsíců kromě kovové karoserie také nejvíce trpí gumové těsnění, které může vysychat, ztratit svou elasticitu a začít se drolit. Pokud musíte nechat auto venku, alespoň ho důkladně přikryjte plachtou, kterou je vhodné ukotvit.

Kapaliny vyměňte za nové

Také olej se může během dlouhodobého odstavení vozu zkazit. Důvodem jsou přísady, které se do něj přidávají. Ty se mohou po delší době srazit a olej pozbyde svých vlastností. Pokud s autem alespoň jednou za čas vyjedete, je pravděpodobnost tvorby sraženin prakticky nulová, protože olej neustále cirkuluje. Jestliže ale vozidlo necháte stát několik měsíců, je vhodné před další jízdou olej vyměnit. To samé platí také pro brzdovou kapalinu. Pokud auto stojí déle než půl roku, vyměňte ji za novou.

Baterie je na odstavení nejvíc háklivá

Důležitým krokem je odpojení autobaterie, která se může samovolně vybíjet. Protože nemáte v úmyslu s vozem několik týdnů nebo dokonce měsíců jezdit, je zbytečné mít akumulátor zapojený. Akumulátor tedy demontujte (u modernějších aut to může být problém) a není-li tzv. bezúdržbový, zkontrolujte stav elektrolytu. Případně jej dolijte a dobijte. Baterii uskladněte na suchém místě.

Dlouhé odstavení vozidlu neprospívá. Jak ho správně připravit?

Praktické desatero závěrem

  1. Auto zabrzděte, rozhodně to ale nedělejte přes ruční brzdu. Ta totiž může po čase zreznout a auto se tak stává nepojízdným.
  2. Na rovince stačí brzdit jen zařazenou rychlostí. „Pro sichr“ můžete ještě zajistit kola.
  3. Nenechávejte auto dlouhodobě odstavené s prázdnou nádrží. Palivo v nádrži nezapomeňte ošetřit vhodnými aditivy, aby nevodnatělo.
  4. Prověřte stav motorového oleje a případně jej doplňte. Má-li vůz mazací místa – maznice, určitě je namažte.
  5. Nezapomeňte ani na nádobku ostřikovačů – nezůstala zde letní náplň, jež by mohla zmrznout?
  6. Akumulátor demontujte a uložte na suché místo. Pokud není bezúdržbový, zkontrolujte stav elektrolytu.
  7. Brzdové kotouče ošetřete mazadlem (např. konkorem). Před jízdou je ale nezapomeňte odmastit!
  8. Vozidlo před odstávkou umyjte a ošetřete karoserii voskem. Nezapomeňte ani na gumové součásti, jako jsou těsnění dveří a oken, které snadno ošetříte silikonovým olejem.
  9. Dlouhodobě odstavené auto vyžaduje jednou za čas kontrolu. Při návštěvě zkontrolujte, zda z auta nevytéká žádná tekutina ve větší míře.
  10. Pokud vlastníte veterána nebo jiný automobil, se kterým nejezdíte celý rok, nemusíte mít sjednané celoroční zákonné pojištění. Pro tyto případy se vyplatí sjednat si sezónní nebo krátkodobé povinné ručení.

Zdroj info: Autoweb, Garáž.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články