PRÁCE 🧰

Zimní údržba auta aneb co nepodcenit v servise vozu

5. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zimní sezóna je pro auto náročnější než zbytek roku. Z toho důvodu je dobré nepodcenit údržbu a některé věci si pohlídat.

Zimní údržba auta aneb co nepodcenit v servise vozu

Chladicí kapalina

Před tím, než udeří pořádné mrazy, je dobré zkontrolovat stav chladicí kapaliny. Jednak její hladinu (jestli někudy neuniká) a pak taky, jestli v zimě nezmrzne. To se měří pomocí speciálního hustoměru a rozumné optimum je, když vydrží alespoň do -20 °C.

Za ideální hodnotu bychom považovali -30 °C, což je v našich podmínkách v podstatě záruka, že chladicí kapalina zůstane kapalinou, i když hodně přituhne.

Chladicí kapaliny v nabídkách e-shopů

Směs do ostřikovačů

Další důležitá kapalina je ta v ostřikovačích. I ta má svůj bod tuhnutí, kdy přestane sloužit a sklo není jak očistit. Dělá se letní a zimní, přičemž u té zimní doporučujeme moc nešetřit. Celou problematiku jsme vysvětlili v samostatném článku.

Baterie

Nový akumulátor by měl minimálně první dvě, tři zimy sloužit bez jakýchkoliv problémů. U těch starších se vyplatí nechat před příchodem tužších mrazů prověřit stav, případně pomocí nabíječky jednou za měsíc baterku dobít. A pokud už je akumulátor na odchodu a mele z posledního, tak je před zimou nejlepší období pro pořízení nového. 

Olej

Pokud se máte rozhodnout, jestli vyměnit mazivo před zimou nebo to nechat na jaro, je lepší ta první možnost. Nový olej zajistí menší odpory při startování a rychleji se dostane tam, kde je potřeba.

Podobně to platí i pro automatické převodovky, kde výrobce výměnu maziva předepisuje. Je lepší interval o něco zkrátit a do mrazů mít náplně nové.

Nabídka motorových olejů různých značek

Palivo

Čerpací stanice přecházejí zavčas na zimní naftu, i tak je ale dobré do ní přidat aditiva. Osvědčeným je VIF, který se dobře umisťuje v testech a skvěle ho hodnotí i řidiči. Zimní nafta nezamrzne, ale pozor, platí to jen pro tu, kterou nenaředíte zbytkem nafty letní, která zůstala v nádrži.

U benzínu nic řešit nemusíte. Existuje sice "zimní benzín", ale ten se od letního nijak zvlášť neliší. Oba druhy vydrží bez problémů i -40° mrazy.

Zdroj médií: Flickr.

Podobné články