PRÁCE 🧰

Jak provést údržbu auta po zimě a zbavit ho soli i jiných nečistot?

30. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zima je pro naše plechové miláčky tím nejnáročnějším ročním obdobím. Odolávat totiž musí nejen rozmarům počasí, ale také soli a dalším nečistotám, které se na silnici objevují. Jak dat vůz po zimě „do pucu“?

Údržba auta po zimě je jednoduchá. Stačí vědět, jak na ni

Jenom na myčku nespoléhejte

Spousta řidičů se mylně domnívá, že stačí auto po zimě nechat projet myčkou a všechny stopy soli a dalších chemických přípravků jsou rázem zahlazeny. To je ovšem častý omyl, který může vést ke korozi auta a s ní souvisejícím nákladným opravám a komplikacím.

Auta totiž rezavějí stále a ani zinek není všespásný. Jen dnes není koroze auta tolik viditelná, jako tomu bývalo dříve. Nejčastěji auta zlobí právě v místech, kam si sůl najde cestu docela nepozorovaně. Na které části vozu se tedy po zimě zaměřit, aby byla ochrana proti korozi auta dostatečná?

Vnitřek auta

Právě interiér je jedním z míst, kam se sůl a další chemikálie dostávají kvůli sněhu, který sem v zimě nanosíme na botách. Solný roztok navíc dokáže zatéct prakticky kamkoli, a pokud budeme tuto skutečnost dlouhodobě ignorovat, může se snadno stát, že i zvenčí perfektně opečovávané auto začne korodovat zevnitř.

V interiéru proto důkladně vysajte všechna místa kabiny a pozornost věnujte i skulinám okolo sedadel. Pokud se již do úklidu vnitřku auta pustíte, zaměřte se i na palubní desku, kterou ošetříte speciálním přípravkem a utěrkou z mikrovlákna. Stejnou péči věnujte i dalším plastovým dílům.

S očistou postupujte shora dolů. Čili od palubní desky přes středovou konzoli a sedadla na zem k pedálům, na které rozhodně nezapomínejte, protože i zde se sůl může držet. Jakmile vnitřek auta důkladně vydrhnete, přesuňte se k vnějším částem vozu, jejichž údržba bude přece jen o něco náročnější.

Náš tip: Na vnitřek vozu můžete použít dezinfekční sprej na textilie, který „nevyžírá“ barvu látky. Ten zlikviduje případné plísně a zabrání jejich dalšímu růstu a množení. Na kůži použijte speciální čistidlo, určené přímo pro tento materiál. Na závěr se zaměřte na skla a umyjte je zevnitř, abyste se zbavili mastného filmu.

Přizvěte si na pomoc „wapku“

S odstraněním nečistot z vnější části vozu nejlépe poslouží tlaková pistole, která je za menší poplatek snadno dostupná v samoobslužných ručních myčkách. Při mytí karoserie se zaměřte hlavně na spáry, prostor pod čelním sklem a masku chladiče.

U mytí podběhů a kol se voda musí dostat na všechna místa včetně pružin a tlumičů brzd. Proto tlakovou pistoli prostrčte i jednotlivými otvory kol. K brzdám a podběhům se nejlépe dostanete, pokud kola sundáte. Sůl a další nečistoty se drží také pod značkami, proto i jim věnujte dostatečnou péči.

Pamatujte, že důkladné předmytí vozidla není zárukou, že se auto bude blýskat. Na to jsou potřeba další operace. Je jen na vás, zda mytí dokončíte ručně podle návodu v boxu nebo přejedete někam na čerpací stanici s kartáčovou myčkou.

Zdroj info: Auto ESA, Auto forum.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články