PRÁCE 🧰

Kartáčová myčka aut může nechat na vozidle stopy. Jak se jim vyvarovat?

16. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Poškození auta v klasické kartáčové myčce není tak úplně vzácné. Co dělat, pokud k němu přece jen dojde? Vždy záleží na konkrétní situaci, pravidlech myčky i zkušenostech řidiče.

Poškození auta v myčce není vzácné. Co dělat, aby k němu nedošlo?

Obvykle se způsobená poškození dělí do tří skupin. První skupinu tvoří poškození, které si řidič způsobí sám (např. neodmontováním antény), do druhé skupiny spadá závada na portálové myčce a třetí skupina zahrnuje poměrně kuriózní poškození přímo uvnitř myčky (např. v případě, když řidič nezvládne řízení a narazí například do portálu). Jak se jednotlivé případy řeší?

Záleží na pravidlech

Závazná pravidla stanovuje Provozní řád myčky. Pokud ho řidič poruší, za případnou vzniklou škodu si zodpovídá sám. Škodu vám také nikdo neuhradí v případě, kdy si ji způsobíte vlastní nedbalostí. V praxi jde typicky o situace, kdy řidič neodmontuje střešní anténu nebo nechá pootevřená okýnka. V takovém případě mu náhrada škody nenáleží, byť by si nakrásně platil třeba i havarijní pojištění.

Jiná situace ale samozřejmě nastává ve chvíli, kdy do hry nevstupuje nepozornost, řidič pravidla myčky dodrží a její splašené kartáče přesto vůz poškodí. V takovém případě máte nárok na náhradu škody od provozovatele čerpací stanice, který je pro tyto případy pojištěn.

Poškození auta v myčce není vzácné. Co dělat, aby k němu nedošlo?

Vždy je ale potřeba situaci řešit okamžitě a s provozovatelem nebo obsluhou sepsat škodní událost pro pojišťovnu. V protokolu je potřeba specifikovat, co přesně se stalo, jak automyčka vůz poškodila a vůz důkladně nafotit. Provozovatel následně případ předá pojišťovně, která vás bude kontaktovat a škodu uhradí.

Specifická je situace, kdy řidič nárokuje škodu, která se objevila po standardním průběhu mycího programu. V tomto případě jde typicky třeba o poškrábanou karoserii. To, že k poškození laku došlo během mytí, nicméně musí řidič prokázat. Proto je dobré vůz nafotit ještě před tím, než do myčky vjedete.

Pokud se vám podaří poškodit auto v myčce vlastní nešikovností (např. když nezvládne manévrování mezi sloupy portálu nebo si uvnitř myčky spletete jedničku a zpátečku), škodu vám uhradí pojišťovna v rámci standardního havarijního pojištění.

Poškození auta v myčce není vzácné. Co dělat, aby k němu nedošlo?

Jak předcházet poškození vozidla v myčce aut?

  1. Vždy dodržujte všechny pokyny (Provozní řád) provozovatele myčky
  2. Všímejte si čistoty mycího boxu, i to vám leccos napoví o úrovni mycí linky, jejím servisu a údržbě
  3. Před vjezdem do myčky sklopte a zajistěte střešní anténu, případně ji úplně odmontujte
  4. Důkladně zavřete všechna okýnka a dveře
  5. Do mycího boxu najíždějte opatrně
  6. Věnujte pozornost řazení rychlostního stupně a nerozptylujte se telefonem
  7. Po vjezdu vypněte zapalování, aby se neaktivovali někteří elektroničtí asistenti
  8. Spíše než automatizovaných mycích linek využívejte bezkontaktní myčku aut
  9. Při uvíznutí v myčce trubte!

Zdroj info: Tipcars, Autosalon.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články