PRÁCE 🧰

Jak získat to nejlevnější havarijní pojištění? Máme pro vás praktické rady a triky

11. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Havarijní pojištění kryje škody na vlastním vozidle. Pojistka se vám tak bude hodit v případě dopravní nehody, ale také u škod způsobených vandalismem, přírodními živly či při odcizení auta. Jak získat to nejlevnější havarijní pojištění? Zkuste tyhle triky!

Víte, jak u pojišťovny uzavřít to nejlevnější havarijní pojištění?

Trik č. 1: Zatlačte na pojišťovnu

Pojistné zdražuje a to nejen u povinného ručení, ale také havarijního pojištění. Pokud si „havarijko“ platíte a pojišťovna vám poslala dopis s vyšším pojistným, rozhodně ho nemusíte akceptovat. Jednoduše zkuste na pojišťovnu „zatlačit“ a požádejte o ukončení stávající smlouvy z důvodu zvýšení pojistného. Připravit si můžete i podklady od levnější konkurence. Lépe se vám pak bude vyjednávat.

Trik č. 2: Porovnejte nabídky

Havarijní pojištění na našem trhu nabízí prakticky všechny pojišťovny. Zorientovat se mezi jednotlivými nabídkami tak nemusí být jednoduché. Využít ale můžete nejrůznějších online kalkulaček a srovnávačů, které za vás „havarijko“ porovnají. K dispozici mají často kromě klasických nabídek i ty neveřejné. Dostupná havarijní pojištění si pak můžete seřadit podle ceny nebo jiných parametrů.

Měli byste vědět: Při výběru havarijního pojištění nesázejte pouze na cenu. Zajímejte se především o rozsah pojistné ochrany, krytá rizika i výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Víte, jak u pojišťovny uzavřít to nejlevnější havarijní pojištění?

Trik č. 3: Vůz důkladně zabezpečte

Pojišťovny poskytují zajímavé slevy při vyšším zabezpečení vozu proti krádeži. Proto zvažte možnost mechanického zabezpečení (např. uzamčení zpátečky), alarm či GPS sledování vozu. Pojišťovny váš vůz díky dokoupeným zabezpečovacím systémům zařadí do méně rizikové skupiny, s čímž neodmyslitelně souvisí i nižší pojistné.

Trik č. 4: Sjednejte si levné havarijní pojištění online

Zajímavou slevu anebo výhodnější cenu získáte i tehdy, pokud si sjednáte havarijní pojištění online. A to klidně přímo na webu vybrané pojišťovny nebo prostřednictvím zmíněných online srovnávačů a nezávislých kalkulaček. Pojistné zaplatíte kartou nebo bankovním převodem a celý proces sjednání vám nezabere víc, než pár minut.

Trik č. 5: Uzavřete komplexní pojistku a pojistné plaťte jednou ročně

Pokud si plánujete sjednat povinné ručení i havarijní pojištění, učiňte tak u jedné pojišťovny. Za komplexní pojistku vám totiž opět může vybraná instituce nabídnout zajímavou slevu. Pokud navíc zaplatíte pojistku jednou ročně, ušetříte klidně i několik stokorun.

Víte, jak u pojišťovny uzavřít to nejlevnější havarijní pojištění?

Trik č. 6: Plaťte jen za rizika, která skutečně hrozí

Cenu havarijního pojištění ovlivňuje i výběr rizik, před kterými vás bude pojistka chránit. Nemusíte mít nutně pojistku, která pokryje všechna možná rizika. Vždy se nicméně hodí vandalismus, havárie, odcizení, řádění živlů a pojištění skel. Dražší pojistky pak obsahují i poškození zvířetem, pojištění pneumatik, úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel.

Trik č. 7: Zvyšte spoluúčast

Dalším způsobem, jak získat levné havarijní pojištění je vyšší spoluúčast. Ta stanovuje, jakou částkou (do jaké výše) se budete na pokrytí nákladů za škody podílet vy. Například při zvolené spoluúčasti 20 %, budete škodu do výše těchto procent platit ze svého. Vysoká spoluúčast výrazně snižuje cenu pojistného.

Trik č. 8: Pojistku jednou ročně aktualizujte

Pokud si již havarijní pojištění platíte, nezapomeňte pojistnou smlouvu alespoň jednou ročně aktualizovat. U havarijního pojištění se totiž pojistné stanovuje podle obvyklé ceny vozidla, což je cena, za kterou bychom stejné vozidlo aktuálně pořídili, přičemž se přihlíží ke stáří a míře opotřebení auta. Protože hodnota automobilu v průběhu let klesá, je dobré pojistku pravidelně aktualizovat.

  Nejvýhodnější havarijní pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články