PRÁCE 🧰

Kolik zaplatíte za nejlevnější a nejdražší havarijní pojištění na motorku z roku 2019?

11. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Zatímco z povinného ručení se hradí škody, které způsobíte provozem motocyklu ostatním účastníkům silničního provozu, havarijní pojištění za vás uhradí škody na vlastním stroji. Kolik za něj zaplatíte v letošním roce?

Na kolik vás vyjde havarijní pojištění motocyklu a jak na něm ušetřit?

Vyplatí se havarijní pojištění motocyklu?

Statistiky pojišťoven hovoří jasně. Pravděpodobnost dopravní nehody u motorkářů je o dost vyšší než u řidičů aut. Právě proto se může havarijní pojištění na motorku zvláště u silnějších strojů a mladších řidičů bez bonusů vyšplhat i na několik desetitisíc korun ročně.

Spousta motorkářů proto přemýšlí, zda se jim havarijní pojištění vyplatí. Obecně platí, že pojistku má smysl sjednávat zejména u novějších (do 3 až 5 let) a silnějších strojů, kde se ceny oprav mohou vyšplhat do astronomických výšin. Drahá může být ale i samozřejmě oprava staršího motocyklu, k níž jsou použity nové součástky. Proto je potřeba posuzovat každou situaci individuálně.

Co všechno kryje havarijní pojištění motorky?

V základních balíčcích havarijního pojištění máte většinou pojištěný vandalismus, odcizení, havárii nebo také živel. Pojistku si samozřejmě můžete rozšířit o další rizika, která však navyšují výslednou cenu pojistného.

Proto má smysl vždy pojišťovat jen ta rizika, která vám na cestách reálně hrozí a nabídky porovnat pomocí nezávislé online kalkulačky. Pamatujte, že u všech havarijních pojištění na motocykl jsou také asistenční služby, jejichž rozsah se ale výrazně liší. 

Náš tip: Pokud například cestujete do zahraničí, důkladně prostudujte, co všechno balíček asistenčních služeb zahrnuje, případně zvolte rozšířenou asistenci, u které máte většinou hrazenou i opravu, případně odtah do nejbližšího autoservisu nebo zpět do Česka.

Jak se pohybují aktuální ceny havarijního pojištění na motocykl?

Abychom si udělali lepší přehled v aktuálních cenách havarijního pojištění na motorku, pro naši modelovou kalkulaci zvolíme čtyřiatřicetiletého řidiče z Karviné, který provozuje Hondu CB 650 RA (650 ccm/70 kW) s rokem výroby 2019. Orientační cena této motorky se aktuálně pohybuje okolo 160 000 Kč.

Zmíněný řidič má maximální bonusy a je nejen provozovatelem, ale také majitelem motorky. Při zadávání údajů nutných pro výpočet ceny havarijního pojištění motocyklu se řidič zaváže k využívání smluvních servisů, což zásadním způsobem snižuje cenu pojistného. Protože ale nemá motorku nijak zabezpečenou, bude pojistné vyšší.

Nejlevnější havarijní pojištění motocyklu bude v tomto případě vycházet na 2 124 Kč (177 Kč měsíčně). Spoluúčast bude činit 10 000 Kč a pojistka bude krýt nejen odcizení, ale také vandalismus, živel, střet se zvěří a rozšířenou asistenci.

Jak vybrat to nejlepší havarijní pojištění motorky?

S orientací v aktuálních nabídkách pojišťoven vám pomůže online kalkulačka havarijního pojištění, která za vás na základě vstupních údajů najde dostupné pojistky. Ty si můžete seřadit nejen podle ceny, ale také podle nejlepšího poměru pojistné ochrany a výše pojistného.

Při výběru nezapomeňte ověřit i výši stávajících bonusů, která může cenu havarijního pojištění snížit o několik desítek procent. Pokud si bonusy nejste jistí, nechte na sebe ve formuláři telefonní číslo, na základě kterého vás bude kontaktovat pojišťovací specialista, který za vás bonusy ověří na základě rodného čísla.

Při výběru vhodného havarijního pojištění na motocykl ale nevybírejte pojistku pouze na základě její ceny. Mnohem důležitějším faktorem je rozsah pojistné ochrany, krytá rizika a také spoluúčast.

Obecně platí, že čím víc za spoluúčast zaplatíte, tím bude pojistné nižší. Na cenu pojistky má vliv i zabezpečení motorky, stejně jako to, že se při sjednávání pojistky zavážete k využívání smluvních servisů vybrané pojišťovny.

  Nejlepší havarijní pojištění na motorku online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články