PRÁCE 🧰

Povinné ručení v roce 2024 zdraží. Týká se zdražení i havarijního pojištění?

11. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Začátkem ledna vláda schválila novelu zákona o silničním provozu, která upravuje podmínky i limity povinného ručení. Řada pojišťoven z tohoto důvodu plánuje během roku 2024 zdražit. Týká se očekávané zdražení také havarijního pojištění?

Měli byste v roce 2024 počítat se zdražením havarijního pojištění?

Nepleťte si pojmy s dojmy

Řada řidičů si stále plete povinné ručení s havarijním pojištěním. Zatímco povinným ručením, které musí mít ze zákona každé vozidlo, jež je provozováno na pozemní komunikaci, kryjete škody na cizím zdraví nebo majetku a pojistné plnění jde třetí osobě, v případě havarijního pojištění peníze dostáváte vy.

Havarijní pojištění si také platíte dobrovolně, a nikoliv na základě zákona, který upravuje povinné ručení. Kvůli jeho vyšší ceně si ho proto řada řidičů neplatí. V případě nehody, kterou zaviní sám řidič, řádění živlů nebo vandalismu tak musí bez havarijní pojistky uhradit opravu auta z vlastní kapsy.

Pokud tedy chcete toto riziko minimalizovat, vyplatí se o havarijním pojištění vážně uvažovat. Sjednat si ho navíc můžete nejen na celý rok, ale také jen na velmi omezenou dobu. Tady rozlišujeme havarijní pojištění sezónní (hodí se například pro veterány, motorky nebo karavany) a krátkodobé havarijní pojištění. To si sjednáte třeba jen na období dovolené, kdy s vozidlem vyrážíte třeba za naše hranice.

Zdražení povinného ručení je nevyhnutelné. Jak to bude s „havarijkem“?

Podle prvotních informací zástupců pojišťoven se zdražení povinného ručení nevyhneme. Nejčastěji se hovoří o vyšším pojistném v řádu sedmi až osmi procent. Ve výsledku by tak šlo o několik stokorun u běžných (ne rizikových) řidičů. Ti, kteří ale spadají do rizikové skupiny (např. mladí řidiči, řidiči, kteří často bourají apod.), si za povinné ručení připlatí v příštím roce klidně i několik tisícovek navíc.

Co se týče havarijního pojištění, ani v téhle oblasti pro nás nemají zástupci pojišťoven dobré zprávy. I když oficiální zdražení zatím neoznámili, pojistné navyšují v průběhu let postupně o jednotky procent, čemuž nebude jinak ani v nadcházejícím roce 2024. K průběžnému zdražování havarijního pojištění nepochybně přispěly i vyšší náklady na energie, materiály, náhradní díly i lidskou práci. Problémem je samozřejmě i vysoká inflace, která nízkým cenám nenahrává.

Co dělat, pokud vám pojišťovna zdražila pojistné?

Zanedlouho tak začnou pojišťovny obesílat svoje klienty s výročními dopisy, ve kterých jim s největší pravděpodobností oznámí zdražení nejen povinného ručení, ale také havarijního pojištění (pokud si ho konkrétní řidič platí). Pokud takový dopis obdržíte, zdražení samozřejmě nemusíte akceptovat. Pokud najdete výhodnější nabídku, můžete pojistnou smlouvu bez sankcí vypovědět.

Při výběru nové pojistky můžete využít nejrůznějších srovnávačů a kalkulaček. Ty za vás porovnají dostupné nabídky povinného ručení a havarijního pojištění, které si můžete snadno seřadit podle ceny. Pamatujte ovšem, že cena by měla být jedním, nikoliv jediným parametrem výběru vhodného produktu.

Mnohem důležitější je pojistná ochrana a krytá rizika, stejně jako správně nastavené limity a pojistná částka (u havarijního pojištění). Pozornost věnujte i výčtu výluk, na základě kterých může pojišťovna přistoupit ke krácení, nebo dokonce odmítnutí pojistného plnění.

  Srovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články