PRÁCE 🧰

Jak vysoká bude cena havarijního pojištění v roce 2024?

17. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

23. prosince má vstoupit v platnost novela zákona o silničním provozu, která u mnohých pojišťoven odstartovala zdražování povinného ručení. Bohužel ani pro řidiče, kteří si platí havarijní pojištění, nemáme dobrou zprávu. Trend navyšování pojistného bude pokračovat i v roce 2024. Kolik za pojistku zaplatí?

Kolik zaplatíte za havarijní pojištění v roce 2024?

Kdy má smysl platit si havarijní pojištění?

„Havarijko“ není na rozdíl od povinného ručení ze zákona povinné a každý majitel vozidla si tedy musí sám zvážit, zda se mu vozidlo pojistit vyplatí či nikoliv. Zatímco z povinného ručení se hradí škody na zdraví, majetku, případně životě třetí osobě, havarijní pojištění si sjednáváte pro případy, kdy bude potřeba uhradit náklady na opravu na vlastním vozidle. Cena havarijního pojištění ovšem není nízká, proto si jej v Česku platí jen hrstka řidičů.

Jaká je průměrná cena havarijního pojištění?

Cena havarijního pojištění se neustále mění. V průběhu let můžeme sledovat její postupný nárůst. Průměrná cena havarijního pojištění se v roce pohybovala od 8 do 11 tisíc korun ročně. Konkrétní cena za tento typ pojistky se ale samozřejmě liší dle pojistníka a vozidla. Výslednou cenu ovlivňuje také výše spoluúčasti, která říká, jakou částkou (nebo procentem) se budete na vzniklé škodě sami podílet. Obecně platí, že čím je spoluúčast vyšší, tím nižší bude výsledné pojistné, o čemž jsme se ostatně rozepsali v jednom z dřívějších článků.

Mohlo by vás zajímat: Během roku 2023 citelně zdražila kombinace povinného ručení a havarijního pojištění. Řidiči za tyto dva produkty zaplatili v průměru o 10 % více než před rokem.

Zdražení havarijního pojištění se ani v roce 2024 nevyhneme

Podle prvotních informací zástupců pojišťoven se vzhledem ke zmíněné novele silničního zákona a vyšším zákonným limitům (původně 35 mil. Kč, nově 50 mil. Kč) zdražení povinného ručení nevyhneme. Jak na tom bude havarijní pojištění? Ani v téhle oblasti pro vás nemáme příliš optimistické zprávy.

I když pojišťovny oficiálně ještě jeho zdražení neoznámily, vzhledem k vysoké inflaci, zvyšujícím se cenám za energie, lidskou, práci, materiály i náhradní díly, bude potřeba počítat i s jeho navýšením. To se ale bude pohybovat v řádech jednotek procent, takže z peněženek navíc vytáhneme okolo několika stokorun ročně.

Modelový příklad: Kolik zaplatí za havarijní pojištění řidič v roce 2024?

Pro lepší představu o plánovaném zdražení si uveďme jeden z modelových příkladů. Týkat se bude třiatřicetiletého řidiče z Prahy, který vlastní Škodu Rapid (1197 cm3/66 kW) s rokem výroby 2015, jejíž bazarová cena se pohybuje okolo 160 000 Kč. Vůz je zabezpečen mechanicky a imobilizérem. Řidič nemá zájem využívat smluvní servisy pojišťovny.

Nabídky havarijního pojištění pro výše uvedený případ začínají na 2 000 korunách za rok. Za nejdražší pojistku, kterou si může zmíněný řidič sjednat, by ročně zaplatil 24 000 Kč. Rozdíly jsou dané nejen rozsahem pojistné ochrany a krytými riziky, ale také možnostmi připojištění, o které může řidič základní pojistku rozšířit.

Pokud bychom k nejnižší a nejvyšší ceně připočítali plánované zdražení např. ve výši 7 %, pak zjistíme, že u nejlevnější varianty si řidič za havarijní pojištění v roce 2024 připlatí něco málo okolo 140 korun. V nejdražší dostupné variantě potom půjde již o 1 680 Kč. Ve finále tak záleží na konkrétní pojistce a sjednaným rizikům, která si řidič platí. Zatímco v některých případech zdražení prakticky nepocítí, u dražších pojistek už bude znatelnější.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, Nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články