PRÁCE 🧰

Co je to havarijní pojištění? Jak ho sjednat a proč se vyplatí i u starších vozů?

29. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Havarijní pojištění není na rozdíl od pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ze zákona povinné. Přesto se ho vyplatí sjednat jak u nových vozů, tak i starších ojetin. Máme pro vás přehled důležitých informací i odpovědi na vaše nejčastější dotazy.

Co je to havarijní pojištění a opravdu se vyplatí si ho sjednat?

Havarijní pojištění: Co to je a co kryje?

Spousta řidičů se při výběru auto-moto pojištění bude jistě zajímat o to, jak si stojí povinné ručení vs. havarijní pojištění. Zatímco povinné ručení kryje škody (na zdraví, majetku i životě) způsobené provozem vozidla ostatním účastníkům nehody, z havarijního pojištění vám pojišťovna uhradí škody na vlastním vozidle nebo zdraví a životě jeho posádky.

Havarijní pojištění kryje řadu rizik. Mezi ta nejčastější patří:

  • dopravní nehoda
  • zničení či poškození vozidla v důsledku řádění přírodních živlů
  • poškození vozidla cizí osobou (vandalismus)
  • krádež vozidla
  • střet se zvěří či poškození vozu zvířetem

Co je havarijní pojištění už víte…

Ve chvíli, kdy bezpečně víte, co je havarijní pojištění, můžete přemýšlet o vhodně nastavené pojistné ochraně a rizicích, která se nepochybně odrážejí v celkové výši pojistného. Pojišťovny nabízí celou řadu zajímavých připojištění, které zvyšují ochranu vozu i jeho posádky. Čím více rizik si ale samozřejmě necháte pojistit, tím víc za havarijní pojištění zaplatíte.

Povinné ručení vs. havarijní pojištění: Podle České asociace pojišťoven (ČAP) má v Česku sjednáno havarijní pojištění zhruba 2,76 milionů vozidel, což představuje zhruba 30 % vozidel, která brázdí tuzemské silnice. Počet vozidel pojištěných v rámci povinného ručení se pohybuje okolo 9 milionů.

Co je to havarijní pojištění a opravdu se vyplatí si ho sjednat?

Jak vybrat to nejlepší havarijní pojištění?

Řidiče samozřejmě nejčastěji zajímá, jaké je to nejlepší havarijní pojištění, což nelze obecně říci. Každá pojišťovna totiž přichází s maličko odlišnými produkty, pojistnou ochranou i riziky. Abyste se však v nabídce lépe zorientovali, je dobré využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů, které za vás porovnají veřejné (a často i neveřejné nabídky), které si můžete seřadit podle ceny, pojistné ochrany nebo jiných parametrů.

Je dobré sjednávat si to nejlevnější havarijní pojištění?

Mezi nejlevnější nabídku a nejlepší havarijní pojištění rozhodně nelze dát rovnítko. Cena je totiž jedním, nikoliv jediným parametrem, na základě kterého byste měli havarijní pojištění vybírat. Zajímat by vás měl především rozsah pojistné ochrany, ale pozornost byste měli věnovat i pojistným limitům, či výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Kolik stojí havarijní pojištění?

Levnější havarijní pojištění mají obvykle řidiči v menších městech, kde je také menší riziko nehody. Výhodné pojištění mají i ti, kteří mohou navíc využít bonus za dlouhodobou jízdu bez nehod. Cenu pojištění ovlivňují i parametry týkající se pojišťovaného automobilu (typicky značka, model, motorizace, stáří vozidla). Výslednou cenu ovlivňuje i výše spoluúčasti, kde platí, že vyšší spoluúčast znamená nižší pojistné.

Co je to havarijní pojištění a opravdu se vyplatí si ho sjednat?

Vyplatí se sjednat havarijní pojištění i pro starší vozy?

Spousta řidičů bude řešit, zda si „havarijko“ sjednat také u staršího vozu. Na odpovědi se v tomto případě neshodnou ani pojišťovací experti a specialisté. Obecně ovšem platí, že havarijní pojištění je ideální sjednávat pro vozy do 10 let stáří. U starších modelů (typicky 15 – 20 let) se tato pojistka jeví jako nevýhodná.

Musím platit havarijní pojištění celoročně?

Pokud vyrážíte s vozidlem na silnice jen sporadicky, případně chcete svou peněženku nebo bankovní konto ochránit během cest v zahraničí, je vhodné uvažovat o sezonním nebo krátkodobém havarijním ručení. Pojistné budete v tomto případě platit jen po určité měsíce nebo na předem sjednanou dobu (např. pobytu v zahraničí).

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články