PRÁCE 🧰

Kolik stojí havarijní pojištění do zahraničí a má smysl si ho sjednávat?

18. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Vyrážíte do zahraničí autem? Pokud si u nás neplatíte havarijní pojištění, zbytečně neriskujte a sjednejte si ho alespoň na nezbytně nutnou dobu. Před jakými riziky vás ochrání a kolik za něj v průměru zaplatíte?

Kolik stojí a komu se vyplatí havarijní pojištění na dovolenou?

Platí havarijní pojištění v zahraničí?

Hned na úvod odpovíme na jednu častou otázku motoristů, kteří si u nás havarijní pojištění sjednali. Pokud vás zajímá, zda platí havarijní pojištění i v zahraničí, máme pro vás dobrou zprávu. V naprosté většině případů je typické, že v Česku sjednané havarijní pojištění platí na území Evropské unie. Před samotnou cestou si ale ověřte konkrétní trasu, kterou budete projíždět a cílovou destinaci, do níž míříte.

Pojistku si u nás neplatíte? Sjednejte si alespoň krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí

Pokud spoléháte na to, že případnou škodu na vozidle uhradíte v Česku z vlastní kapsy a havarijní pojištění si tudíž platit nechcete, nebudeme vám to rozmlouvat. Při cestách do zahraničí nicméně mějte na paměti, že ceny oprav, práce i náhradních dílů tady zpravidla bývají mnohem vyšší než u nás. Pokud se vám navíc auto na cestě porouchá, může vás repatriace vozidla zpět do Česka vyjít i na několik desítek tisíc korun.

Co kryje krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí?

Havarijní pojištění kryje škody na vašem autě, které vzniknou v důsledku autonehody, ale i dalších situací, kam patří třeba vandalismus, živelné pohromy, okus zvířetem nebo třeba odcizení. Vždy je samozřejmě důležité, jak je postavená konkrétní pojistná smlouva, a jaká rizika jste si při uzavírání pojistky ujednali.

Náš tip: Základní balíčky havarijního pojištění na dovolenou můžete variabilně rozšiřovat pomocí nejrůznějších připojištění, která v sobě mohou kombinovat třeba úrazovou složku nebo pojištění majetku.

Kolik stojí krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou?

Ceny havarijního pojištění samozřejmě závisí na řadě faktorů. Důležitý je nejen typ vozidla, ale také jeho značka, motorizace a výkon. Cenu pojistného ale ovlivňuje také věk řidiče, jeho bydliště (resp. lokalita, kde je vůz registrován) i výše bonusů za bezeškodnou jízdu. Při výpočtu se zohledňuje i zabezpečení vozidla, jeho stáří a spoluúčast řidiče. Obecně tak za klasické „havarijko“ zaplatíte ročně okolo 5 až 7 tisíc. Krátkodobé pojištění vychází jen na zlomek výše uvedené ceny a obecně se pohybuje okolo 5 až 8 stovek.

Někteří „koumáci“, kteří si krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí sjednávat nechtějí, si v Česku uzavřou klasické havarijní pojištění a po návratu ze zahraničí ho vypoví. Není to protizákonné, protože klient může pojistnou smlouvu podle zákona vypovědět do dvou měsíců od jejího sjednání. Pojišťovna si v tom případě nechá peníze za spotřebované pojistné (třeba za 14 dní, kdy havarijní pojištění platí) a zbytek vrátí na účet provozovatele vozidla. Krátkodobé pojištění v takovém případě bude ještě o pár stovek levnější.

Jak krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou vybrat?

Při výběru havarijního pojištění do zahraničí se vám budou hodit nejrůznější online srovnávače a nezávislé kalkulačky, které vám poradí nejen s výběrem, ale také nejnižší cenou. Tady je ale potřeba zdůraznit, že cena by neměla být jediným parametrem, na základě kterého budete krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou vybírat. Mnohem důležitější je rozsah pojistné ochrany a zejména pojistné limity. Vše nad ujednaný limit totiž budete muset na cestách hradit z vlastní kapsy. A taková dovolená se vám může ve finále pekelně prodražit.

  Výhodné havarijní pojištění na dovolenou

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články