PRÁCE 🧰

Sjednejte si havarijní pojištění na dovolenou a ušetříte nervy i peníze

20. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Havarijní pojištění si u nás platí jen hrstka řidičů. Na rozdíl od toho povinného si ho totiž mohou sjednat dobrovolně. A na tom řada řidičů zbytečně „hřeší“. Když potom dojde ke škodě na jejich vlastním vozidle, jsou nepříjemně překvapení, že opravu musí uhradit z vlastní kapsy.

Přemýšlíte, jak si sjednat havarijní pojištění? Poradíme, jak na to!

„Havarijko“ jako zbytečný luxus?

Spousta řidičů se domnívá, že havarijní pojištění je vzhledem k jeho ceně zbytečný luxus. To ale nemusí být pravda. Pokud ho správně vyberete, nastavíte a budete pojistnou smlouvu pravidelně aktualizovat, za pojistku nemusíte zbytečně přeplácet.

Nejdůležitější je samozřejmě výběr konkrétní pojišťovny a vhodného produktu, který vaši peněženku ochrání před finančními následky možných dopravních karambolů a dalších rizik. Při výběru konkrétních rizik je dobré vždy pojišťovat pouze ta, která vám reálně hrozí. Jinak se nedoplatíte.

Nastavte správně rizika i spoluúčast

V základním balíčku havarijního pojištění by se měla vždy objevovat minimálně havárie (náraz, střet a pád vozidla), vandalismus a střet se zvěří. Pokud se bojíte sněhu padajícího ze střechy, úderů blesku, sesuvů půdy nebo třeba povodní, je dobré pojistku rozšířit také o řádění živlů.

Výslednou cenu havarijního pojištění ovlivňuje také nastavená spoluúčast. Spoluúčastí rozumíme částku, kterou se podílíte na náhradě škody. Za vyšší spoluúčast získáte slevu na pojistném. Obecně tedy platí, že čím vyšší spoluúčast si u havarijního pojištění sjednáte, tím nižší pojistné ve výsledku zaplatíte. Tady se ale vždy vyplatí dobře počítat, a to nejen s ohledem na krytá rizika, ale taky stáří automobilu.

Pojistit auto můžete na celý rok nebo jenom na dovolenou

Pokud nechcete za havarijní pojištění platit celoročně, ale zároveň plánujete minimalizovat rizika třeba u příležitosti dovolené, na kterou vyrážíte vlastním vozidlem, zapátrejte v nabídkách pojišťoven. Některé z nich totiž nabízí krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou, které si sjednáte na několik týdnů nebo dokonce dnů. Pojistné bude v tomto případě činit jen několik stokorun.

Specifickým typem havarijního pojištění je potom to sezónní, které si nejčastěji sjednávají majitelé veteránů nebo třeba motorek, či karavanů. O tom, jak sezónní havarijní pojištění funguje, jsme se více rozepsali v jednom z dřívějších článků. Zde je potřeba připomenout, že sezónní pojistka a havarijní pojištění na dovolenou představuje dva rozdílné produkty, které jsou určené pro odlišné skupiny řidičů.

Jak si sjednat havarijní pojištění v roce 2024?

Pokud o havarijním pojištění vážně přemýšlíte, sjednat si ho můžete v roce 2024 totožně jako v letech minulých. A to buď osobně na pobočce vybrané pojišťovny, online na oficiálních webových stránkách, nebo pomocí nejrůznějších kalkulaček a srovnávačů. Tady si jednotlivé produkty vzájemně porovnáte a vyberete si z aktuální nabídky ten, který vám bude nastavenými podmínkami nejvíce vyhovovat.

Při výběru nicméně nesázejte pouze na cenu, ale zejména na rozsah pojistné ochrany a krytá rizika. Pozornost věnujte také pojistné částce a výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Pamatujte, že podpisem pojistné smlouvy s nastavenými podmínkami souhlasíte a zavazujete se je dodržovat. Pokud tedy v průběhu sjednávání pojistky čemukoliv nerozumíte, nebojte se zeptat pojišťovacího specialisty, případně si dokumenty vyžádat k detailnímu prostudování.

  Výhodné havarijní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články