PRÁCE 🧰

Na co si dát pozor u havarijního pojištění elektromobilu?

21. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Jistě se shodneme na tom, že pořízení elektromobilu rozhodně nepatří mezi levné záležitosti. Protože i sebemenší opravy mohou z vaší peněženky „vytáhnout“ nemalý obnos, je vhodné elektromobil havarijně pojistit. Na co si dát při výběru pojistky pozor?

Jak správně pojistit elektromobil a nešlápnout vedle?

Pojištění elektromobilu není levnou záležitostí

U elektromobilů je rozhodně dobré havarijní pojištění mít a neriskovat. Pojistné sice není nejnižší, oproti pokrytí vysokých nákladů z vlastní kapsy je ale „havarijko“ pro vaši peněženku mnohem příjemnější volbou. Cena pojistného závisí na několika faktorech.

Do „hry“ vstupuje například věk řidiče, místo jeho trvalého bydliště, jeho předchozí řidičská historie, spoluúčast, rozsah rizik a asistenčních služeb, datum první registrace, hmotnost i výkon vozidla. Právě výkon je u elektromobilů v poměrně vysokých hodnotách, což může cenu poměrně citelně navýšit.

U havarijního pojištění elektromobilu se výpočet ceny pojistného řídí také kritériem hodnoty vozidla a pojišťovny zohledňují i to, jak časté a vážné mohou být závady na autě, kolik stojí jejich oprava nebo jak dostupné jsou náhradní díly.

Ve finále se tak asi nebudete divit, že „havarijko“ pro elektromobily je mnohem dražší než obdobné pojištění pro auta s klasickými spalovacími motory. A na kolik vlastně tenhle produkt vyjde? Pokud bychom se podívali třeba na havarijní pojištění pro Teslu Model X, pak se rozptyl v cenách tuzemských pojišťoven pohybuje mezi 1 600 až 60 000 korunami. Proč jsou rozdíly v jednotlivých produktech tak obrovské a na co si dát při sjednávání havarijního pojištění pozor?

Zajímejte se o pojistnou ochranu

Podobně jako u klasických aut, také u elektromobilů je potřeba krytá rizika správně nastavit. Pojišťovny obvykle nabízí komplexní a cenově výhodné balíčky, které v sobě zahrnují krytí pro případ nehody, vandalismu, krádeže, střetu se zvířetem (případně škody způsobené okusem zvířete – např. kunou), živelné události (např. povodeň nebo krupobití) apod. Při výběru vhodné pojistky je proto vždy dobré ověřit, jaká rizika vybraný produkt kryje, případně další rizika dopojistit v rámci připojištění.

Důležité jsou limity havarijního pojištění

Zatímco minimální limit u povinného ručení je daný zákonem, u „havarijka“ jej mohou pojišťovny nastavit libovolně. Při výběru proto volte ta pojištění, u nichž bude vyšší limit krytí. Důvodem je řada velmi drahých součástek, které elektroauta obsahují. Při každé menší nehodě se pak náklady na opravu šplhají mnohem výše než u ostatních typů vozidel. Výjimkou není ani situace, kdy běžná nehoda skončí odpisem auta. Mohou za to především moderní technologie typu palubních asistentů či senzorů.

Volte raději rozšířenou asistenci

U asistenčních služeb se zaměřte na to, jestli pojistné podmínky počítají s elektroautem. Asi vás nezajímá riziko záměny paliva, ale spíše rizika související s vybitým akumulátorem a vyčerpáním paliva. Ověřte také to, jak jsou asistenční služby ve smlouvě definovány a samozřejmě to, kolik asistenčních zásahů za pojistný rok vám pojišťovna uhradí a v jaké výši. Pokud vyrážíte často do zahraničí, má smysl přemýšlet také o rozšířené asistenci.

Spoluúčast může pojistné zásadním způsobem zlevnit

Závěrem přidáme jeden praktický tip, který může snížit cenu pojistného. Je jím spoluúčast. Jde vlastně o hodnotu, kterou se budete vy v případě pojistné události podílet na úhradě dané škody a to z vlastních finančních prostředků. Ta může být vyjádřena nejen konkrétní částkou, ale také procenty. Havarijní pojištění můžete sjednat se spoluúčastí 5 000 Kč, ale i 30 %. V případě vyšší spoluúčasti budete logicky platit nižší pojistné.

  Online havarijní pojištění pro elektromobil

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články