PRÁCE 🧰

Pojištění auta proti odcizení není součástí povinného ručení. Jak vůz ochránit?

5. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Podle policejních statistik je v Česku odcizeno jedno auto každých 40 minut! Za den se tak jedná o zhruba 35 krádeží. Nejčastěji se kradou Škodovky, Volkswageny, Fordy a Audiny. Pokud si myslíte, že vás před nenechavci ochrání povinné ručení, vyvedeme vás z omylu!

Jak správně vybrat a nastavit pojištění auta proti odcizení?

Pojištění auta proti odcizení sjednáte jako připojištění nebo samostatně

Mnoho řidičů se mylně domnívá, že jim rizika spojená s krádeží vozidla kryje povinné ručení, které si v Česku platí. Jaké je pak jejich zděšení ve chvíli, kdy od pojišťovny nedostanou ani korunu? Povinné ručení totiž kryje pouze škody způsobené provozem vozidla třetí osobě, nikoliv újmu na vlastním autě.

Vandalismus, nehody, poškození nebo krádež kryje jiný produkt. Jde o havarijní pojištění, které u nás není povinné a zároveň nepatří mezi nejlevnější pojistné produkty. Proto si ho u nás platí jen málokdo. Tato pojistka je navíc spojena se spoluúčastí, takže si ji majitelé (zejména starších vozů) sjednávají jen sporadicky.

Měli byste vědět: Některá rizika, která obvykle kryje výše uvedené havarijní pojištění, si můžete u řady pojišťoven připojistit k běžnému povinnému ručení. Protože pojistné nebezpečí odcizení v pojištění vozidla zvyšuje cenu pojistného, vždy je potřeba dobře počítat, co se vám vyplatí více. Obecně platí, že pro novější vozy je výhodnější sjednat havarijní pojištění, pro starší vozidla pak připojištění k povinnému ručení.

Jak správně nastavit pojištění auta proti odcizení?

Jako první bude potřeba správně zvolit pojistnou hodnotu (=pojistnou částku, o které jsme se zmínili v jednom z předchozích článků). Tato hodnota bude představovat částku, kterou byste dostali v případě odcizení vozidla a která by se měla rovnat aktuální hodnotě vozu. V tomto případě není pro klienta výhodné podpojištění ani přepojištění vozidla.

Důležitá je také spoluúčast, kterou si můžete nastavit už při sjednávání pojistné smlouvy. Na základě výše spoluúčasti máte v případě pojistné události právo nárokovat její plnění. Čím vyšší spoluúčast z vaší strany je, tím levnější pojistné platíte. O tom, jak spoluúčast správně nastavit, jsme se rozepsali v tomto článku.

Auto maximálně zabezpečte. Snížíte cenu pojistného

Při uzavírání pojištění auta proti odcizení budete pracovníkem pojišťovny dotazováni, zda má vaše vozidlo nějaké zabezpečení. Čím lépe bude vozidlo zabezpečené, tím nižší bude cena pojistného. Mezi nejlevnější systémy patří mechanické způsoby, jako je například uzamykatelná páka či tyč na volant. Ty ale zkušení zloději překonají poměrně snadno. Proto zvažte pořízení autoalarmu, imobilizéru či satelitního vyhledávacího systému.

Kde najít nejvýhodnější pojištění odcizení vozidla?

Protože tento produkt nabízí rovnou několik pojišťoven na našem trhu, může být občas složité se v nabídce bezpečně zorientovat. Naštěstí dnes už existují nejrůznější kalkulačky a nezávislé srovnávače, které za vás najdou aktuální nabídky na základě vstupních parametrů a ty seřadí třeba podle ceny.

Vy si pak z dostupných pojištění proti odcizení vozidla vyberete to, které vám nejlépe sedne pojistnou ochranou nebo limity a sjednáte si ho z pohodlí domova. Prohlídku vozu, která je s tímto produktem obecně spojená, pak můžete u mnohých pojišťoven absolvovat online.

Praktický tip závěrem: Nechcete na havarijním pojištění platit víc, než musíte? Zároveň ale plánujete zahraniční dovolenou autem a nechcete během ní ohrozit svojí peněženku nečekanou událostí? Informujte se o možnostech krátkodobého havarijního pojištění!

  Porovnat nabídky havarijního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články