PRÁCE 🧰

Čím jsou ovlivněny ceny havarijního pojištění u jednotlivých pojišťoven?

4. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění závisí na mnoha faktorech a parametrech. Každá pojišťovna, která tento produkt ve svém portfoliu nabízí, si navíc individuálně určuje obchodní strategii, a proto může jednotlivým parametrům přikládat různý význam. Čím jsou ovlivněny ceny havarijního pojištění a jak pojistné snížit?

Cena havarijního pojištění může být nižší, když víte, jak na to

Cena havarijního pojištění se odvíjí od několika parametrů

Mezi ty nejdůležitější patří druh vozidla a účel jeho použití, značka a model vozu, výše spoluúčasti (vyšší spoluúčast = nižší cena havarijního pojištění), rozsah pojistné ochrany, který jde ruku v ruce s pojištěnými riziky, ale i cena vozidla a jeho stáří.

Na výslednou cenu pojistného má vliv i věk a bydliště pojistníka a předchozí bezeškodný průběh pojištění, stejně jako navolené varianty připojištění (např. pojištění zavazadel, úrazové pojištění apod.) i frekvence a platba pojistného. Jak cenu havarijního pojištění snížit legální cestou? Tady je pár tipů!

Cena havarijního pojištění bude nižší při sjednání online

Protože havarijní pojištění nabízí na našem trhu rovnou několik pojišťoven, může být občas složité se v nabídce zorientovat. Naštěstí existují nezávislé online kalkulačky a srovnávače, které za vás najdou dostupné nabídky a ty seřadí třeba podle ceny nebo dalších parametrů. Vybranou pojistku můžete uzavřít a zaplatit online a většinou za pojistné zaplatíte méně než kdybyste si „havarijko“ sjednali osobně na pobočce.

Uhraďte jednorázově havarijní pojištění auta. Cena bude nižší

Při sjednávání havarijního pojištění si můžete vybrat, zda pojistné zaplatíte jednorázově na celý rok nebo si pojistné rozložíte do vícero splátek (typicky čtvrtletní nebo půlroční frekvence placení). Pokud zaplatíte pojistné jednorázově na celý rok, zpravidla ušetříte. A to oproti situaci, kdy byste zvolili čtvrtletní nebo půlroční frekvenci placení pojistného.

Cena havarijního pojištění je přímo úměrná pojistné ochraně

Při sjednávání havarijního pojištění vždy vybírejte pouze ta rizika, která vám na cestách reálně hrozí (např. havárie, vandalismus, odcizení, živel apod.). U některých pojišťoven sjednáte komplexní balíčky havarijního pojištění, u jiných si můžete vybraná rizika (při)pojistit samostatně.

Převeďte si bonusy

V jednom z předchozích článků jsme si řekli, že bonusy mohou zlevnit povinné ručení až o 60 %. Podobně tomu bývá také v případě havarijního pojištění. Proto si nezapomeňte převést bonusy za bezeškodnou jízdu. Tady ale počítejte s tím, že vám pojišťovna nenabídne slevu ve stejné výši jako u zákonného pojištění. Systém bonusů u „havarijka“ funguje zcela nezávisle na povinném ručení.

Sjednejte si pojistku na řidiče, který nespadá do rizikové skupiny

Podobně jako u povinného ručení můžete i na tom havarijním ušetřit ve chvíli, kdy si sjednáte pojistku na řidiče z menšího města, který nespadá do rizikové věkové skupiny. Tady je ovšem potřeba dodat, že tento krok z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Jednou totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly.

Auto důkladně zabezpečte a využívejte smluvní servis pojišťovny

Při sjednávání havarijního pojištění vás s největší pravděpodobností nemine prohlídka vozidla pověřeným pracovníkem pojišťovny (někde lze tuto prohlídku absolvovat i online). Toho bude zajímat nejen mechanické (např. zámek volantu), ale i elektronické zabezpečení (např. GPS autoalarmy). Lepší zabezpečení vozu jde samozřejmě ruku v ruce s nižší cenou pojistného. Výslednou cenu můžete snížit i ve chvíli, kdy se ve smlouvě zavážete k tomu, že k opravě vozu při pojistném plnění využijete smluvní servis pojišťovny.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články