PRÁCE 🧰

„Havarijko“ zdražuje. Víte, čím je ovlivněna cena havarijního pojištění a jak ji legálně snížit?

20. 4. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Vedle povinného ručení se vinou vyšších cen náhradních dílů a práce zvyšují i ceny havarijního pojištění. Jak na to, abyste za „havarijko“ neplatili zbytečně víc, než musíte? Máme pro vás několik praktických rad a tipů, díky kterým můžete ušetřit!

Víte, co všechno ovlivňuje cenu „havarijka“ a jak ji legálně snížit?

Co všechno má vliv na cenu havarijního pojištění?

Cena havarijního pojištění je ovlivněna několika základními faktory, mezi které patří druh vozidla a účel jeho použití, značka a model vozu, výše spoluúčasti, rozsah pojistné ochrany, ale i cena vozidla a jeho stáří. Výši pojistného ovlivňuje i věk a bydliště pojistníka a předchozí bezeškodný průběh pojištění, stejně jako navolené varianty připojištění (např. pojištění zavazadel, úrazové pojištění apod.) i frekvence a platba pojistného.

Jak na levnější havarijní pojištění? Cena bude nižší online

Pokud hledáte efektivní způsoby, jak na pojistce ušetřit, využijte nezávislých online kalkulaček a srovnávačů. Ty často pracují nejen s klasickými nabídkami, ale i těmi neveřejnými. Snadno si tak uděláte představu o tom, které pojišťovny havarijní pojištění ve svém portfoliu nabízí, kolik stojí a jaká je pojistná ochrana, případně výše limitů jednotlivých nabídek. Pokud si navíc sjednáte pojistku online, řada pojišťoven vám nabídne nižší cenu, než kdybyste si havarijní pojištění sjednali osobně na kamenné pobočce.

Cena havarijního pojištění může být nižší díky bonusům

Povinné ručení mohou bonusy za bezeškodnou jízdu zlevnit až o 60 %. U havarijního pojištění je situace o něco komplikovanější. Vybraná pojišťovna vám totiž pravděpodobně nenabídne slevu ve stejné výši jako u zákonného pojištění. Systém bonusů u „havarijka funguje zcela nezávisle na povinném ručení. Přesto si bonusy nezapomeňte převést.

Náš tip: Pokud žádné bonusy nemáte nebo spadáte do rizikové kategorie řidičů (typicky mladí řidiči nebo řidiči v důchodovém věku), sjednejte si pojistku na pojistníka s lepším bonusem. Tady ale pamatujte, že z dlouhodobého hlediska tento krok nic moc neřeší. Jednou totiž stejně budete muset začít sbírat bonusy od nuly.

Pokud zaplatíte pojistné na celý rok, cena havarijního pojištění může být nižší

Některé pojišťovny vám zlevní pojistné ve chvíli, kdy ho uhradíte jednorázově a na celý rok. Tady ale opět záleží na přístupu a podmínkách konkrétní pojišťovny. Zatímco někde můžete získat slevu ve výši 5 – 10 %, jinde nemá frekvence plateb na cenu pojistného vliv.

Sjednejte si komplexní pojistku a ušetříte

Pokud chcete zvýšit ochranu svého vozu na maximum, sjednejte si společně s havarijním pojištěním i povinné ručení, a to u jedné pojišťovny. Někteří poskytovatelé nabízí při současném sjednání obou produktů (tzv. propojištění) slevu, nejčastěji ve výši 5 až 10 %.

Náš tip: Při výběru pojistné ochrany vozu si vždy sjednávejte jen rizika, která vám na cestách reálně hrozí. Jejich doporučený výčet jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Vůz důkladně zabezpečte a ušetříte

Cena havarijního pojištění bude nižší i pro ty řidiče, kteří mají svoje auto důkladně zabezpečené. Při prohlídce, kterou lze už dnes u některých pojišťoven absolvovat online, bude technika pojišťovny zajímat nejen mechanické (např. zámek volantu), ale i elektronické zabezpečení (např. GPS autoalarmy). Čím lépe je vůz zabezpečen, tím nižší bude cena pojistného.

Náš tip: Výslednou cenu můžete snížit i ve chvíli, kdy se ve smlouvě zavážete k tomu, že k opravě vozu při pojistném plnění využijete smluvní servis pojišťovny.

Zvolte správnou spoluúčast

Cena havarijního pojištění auta je ovlivněna i tzv. spoluúčastí. Spoluúčast představuje hodnotu, kterou při pojistné události budete muset uhradit z vlastní kapsy. Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast u havarijního pojištění zvolíte, tím nižší pojistné budete platit. Vybírat můžete z nabídek od 0 do cca 30 % spoluúčasti. Při výběru zohledněte nejen to, jak často jezdíte, ale také kde jezdíte a jak staré auto pojišťujete.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články