PRÁCE 🧰

Jak převést bonusy u povinného ručení k jiné pojišťovně?

5. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Za povinné ručení obecně platíme několik tisícikorun ročně. Ušetřit na něm až 60 % přitom můžeme zcela jednoduchým způsobem, a to díky bezpečné a bezeškodné jízdě, která se odráží v bonusu u povinného ručení. Jak si ho převést, když měníte smlouvu?

Poradíme, jak jednoduše převést bonusy k nové pojišťovně

Bonusy na povinném ručení mají řidiče motivovat

Kromě bonusů u povinného ručení, které řidiče odměňují za bezpečnou jízdu a snižují výslednou cenu pojistného, existují také malusy. Ty fungují na zcela opačném principu. Pokud často bouráte, cena pojistky se vám bude naopak navyšovat. Z toho vyplývá, že výše malusu/bonusu povinné ručení zásadním způsobem ovlivňuje zejména z hlediska ceny.

Výpočet bonusu u povinného ručení záleží na dvou faktorech

Jak funguje výpočet bonusu u povinného ručení? Při výpočtu se zohledňuje délka trvání pojištění vozidla (v měsících) a počet zaviněných dopravních nehod. Výše uvedené informace eviduje Česká kancelář pojistitelů (ČKP) od roku 2000, takže si tento údaj nemusíte pamatovat. Evidence je totiž dostupná pojišťovnám i nejrůznějším online srovnávačům a kalkulačkám.

Maximální bonus povinné ručení zlevní až o 60 %

Pokud patříte mezi zkušené řidiče, kteří brázdí naše silnice bez nehod, můžete od pojišťovny získat slevu ve výši 60 %! Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu totiž získáváte od pojišťovny bonus ve výši cca 5–10 % z ceny pojistného. Maximální délka bezeškodního průběhu bývá stanovena na 120 měsíců (10 let jízdy bez nehod). Tuto dobu pak pojišťovny převedou na procentuální slevu.

Poradíme, jak jednoduše převést bonusy k nové pojišťovně

Jak ověřit bonus u povinného ručení?

Výše bonusu povinné ručení zásadním způsobem zlevňuje. Pokud tedy uzavíráte novou pojistku, pojišťovacího specialistu bude délka bezeškodního průběhu stoprocentně zajímat. Jestliže si nejste jistí, na jak vysoký bonus u povinného ručení máte nárok, porovnejte si mezi sebou jednotlivé nabídky u nezávislých srovnávačů a kalkulaček a v kroku, kde je potřeba doplnit osobní údaje o vozidle, zadejte SPZ vozidla a vaše rodné číslo.

  Ověřit bonus u povinného ručení

Bonus u povinného ručení hraje ve váš prospěch

Nejste spokojení se stávajícím povinným ručením? Nebo vám pojišťovna navýšila cenu pojistného? Není nic jednoduššího, než přejít ke konkurenci a bonusy si tady jednoduše převést. Pamatujte, že maximální bonus povinné ručení zlevňuje o 60 %! Proto na tuhle možnost při uzavírání nové pojistky nezapomínejte.

Bonusy u povinného ručení můžete jednoduše převést

Bonus na povinném ručení by se měl u nové pojišťovny převést automaticky. Případně se vám jeho výše zobrazí po zadání výše uvedených údajů (SPZ a RČ). Pokud se vám zdají automaticky přiznané bonusy dle databáze České kanceláře pojistitelů nesprávné, stačí požádat svoji pojišťovnu o potvrzení o tzv. bezeškodním průběhu.

Měli byste vědět: I když bonusy a malusy eviduje ČKP, výpis vám na vyžádání nedá. Vše musíte řešit skrze stávající nebo novou pojišťovnu, případně online kalkulačku, či srovnávač, který ke srovnání nabídek aktuální využíváte.

Máte nárok na povinné ručení bez bonusu? Ušetřete jinak!

Pokud jste v minulosti bourali a sjednáváte si povinné ručení bez bonusu, nemusíte za pojistku platit zbytečně moc. Existují totiž další způsoby, jak na pojistném ušetřit. Pojišťovny vám mohou nabídnout nadstandardní slevu například za:

  • Roční platbu pojistného,
  • pojištění nového (nikoliv ojetého) automobilu,
  • kombinaci povinného ručení a havarijního pojištění,
  • jízdu jen po ČR,
  • online sjednání.

Závěrem je potřeba dodat, že cena je jedním, nikoliv jediným faktorem, na základě kterého byste měli povinné ručení sjednávat. Mnohem důležitější parametry představují pojistné limity a zejména rozsah pojistné ochrany. Pozornost věnujte i výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Kalkulačka povinného ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články