PRÁCE 🧰

Jak zjistit bonus povinného ručení? Jde to online i u pojišťovny

10. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Cenu povinného ručení ovlivňují kromě jiných faktorů také nasbírané bonusy. Ty mohou zlevnit pojistku až o 60 %! Povinně je eviduje Česká kancelář pojistitelů, která vám ale s jejich ověřením nepomůže. Jak zjistit bonus povinného ručení a ušetřit na nové pojistce, poradíme v dnešním článku.

Jak na zjištění bonusu povinného ručení?

Jak funguje bonus u povinného ručení?

Bonusy a malusy představují systém, který zlevňuje anebo naopak zdražuje pojistné za povinné ručení. Každá pojišťovna má systém bonusů/malusů nastavený jinak, takže se výše poskytované slevy (v opačném případně zdražení) může napříč trhem i jednotlivými pojišťovnami výrazně lišit.

V případě, že jezdíte několik let bez nehod, můžete mít pojistku klidně i o víc než polovinu levnější. V opačném případě vám pojišťovna zašle dopis, ve kterém oznámí zdražení na základě předchozího pojistného plnění.

Měli byste vědět: V jednom z předchozích článků jsme zmínili, že smlouvu o povinném ručení můžete při navýšení pojistného bez sankcí vypovědět. Tento způsob ovšem nelze uplatnit, pokud změna pojišťovny vychází ze systému bonus/malus!

Se zjištěním bonusů vám ČKP nepomůže

Databázi délky pojištění vede od 1. ledna roku 2000 Česká kancelář pojistitelů (dále jen ČKP). Ta vám ale bohužel s ověřením bonusu povinného ručení příliš nepomůže.

Výši bonusu a případnou slevu můžete zkusit ověřit prostřednictvím online srovnávačů a kalkulaček, kam vepíšete délku trvání předchozí (nebo současné) pojistné smlouvy a počet pojistných událostí, které jste pojišťovně hlásili.

Náš tip: Výše bonusu/malusu se v některých případech automaticky dopočítá po zadání rodného čísla pojistníka.

Zjištění bonusů povinného ručení u pojišťovny

Pokud přecházíte k nové pojišťovně, v některých případech po vás bude její zástupce požadovat písemné potvrzení o době trvání pojištění a škodném průběhu.

Jak zjistit bonus povinného ručení v tomto případě? Stačí současnou pojišťovnu, u níž si povinné ručení platíte, kontaktovat s prosbou o vystavení „Potvrzení o době trvání pojištění odpovědnosti a jeho škodném průběhu".

Jakmile zmíněný dokument obdržíte, stačí ho doložit pojišťovně, u níž si plánujete sjednat novou pojistnou smlouvu. Lhůta pro doložení tohoto dokumentu činí 1 až 2 měsíce od počátku nové pojistné smlouvy.

Jak zjistím bonus povinného ručení online?

Pokud zatím stávající pojistnou smlouvu neplánujete rušit, můžete si pomocí zmíněných kalkulaček a srovnávačů zkusit spočítat, na kolik by vás vyšla pojistka u konkurence se započtenými bonusy.

Do kolonky „délka předchozího pojištění“ vepište celkový součet měsíců pojištění z ukončených (nebo stávajících) smluv. V případě, že se měsíce ze smluv překrývají, můžete je uplatnit pouze jednou.

V kolonce „počet zaviněných pojistných událostí“ potom uveďte skutečný počet způsobených škodných událostí, při kterých došlo k pojistnému plnění ze strany pojišťovny.

Výše bonusu a následné slevy by se měla vypočítat automaticky. Pokud se tak nestane, bude potřeba zadat rodné číslo, případně počet měsíců doložit výše zmíněným dokumentem.

Měli byste vědět: Pokud se vám nepodaří doložit výše uvedené potvrzení ve zmíněné lhůtě, případně se doložený počet měsíců bude lišit od počtu měsíců zadaných při sjednání smlouvy online, pojišťovna pojistné přepočítá a písemně vám oznámí novou výši pojistného.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP, nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články